A hetvenkedő katona

A hetvenkedő katona

0 videó - 1988
Magyar színházi felvétel (Radnóti Színház), 135 perc.

Görög környezetben, görög szereplőkkel. A pun háborúk idején mutatják be. Főszereplője egy katona, de a háború maga nem jelenik meg a darabban. Ez a dráma megteremti a durva, ostoba, hencegő katona alakját (később a reneszánszban Capitano figurájaként éled újjá). Vannak mániái, és eszközei is arra, hogy akaratát másokra kiterjessze, hülyeségét rákényszerítse környezetére. E tulajdonsága miatt a komédiában ott a súlyos dramaturgiai vonal. Ha ez nem lenne meg, akkor csak egy felhőtlen bohózat lenne.

A katona elrabolja Philokomáziumot. Pleusziklés utána küldi Paleisztrót, hogy hozza vissza. Paleisztrot kalózok támadnak meg, s éppen a katonához kerül rabszolgának. Onnan megüzeni, hol vannak és Pleusziklész értük megy. A szomszédba költözik és átfúrják a kerítés kőfalát, hogy a két szerelmes találkozhasson a kertben.
A katona szolgája meglátja a fiatalokat csókolózni.
Paleisztro elmagyarázza neki, hogy nem Philokomáziumot, hanem annak ikertestvérét látta (csel 1.). A szolga ezt elhiszi, de a darab alapkérdése – hogyan szabadítsák ki a lányt? – még nincs megoldva. A rabszolgaszöktetés bűn, ezért a katonát rá kell venni, hogy önként adja át Philokomáziumot. Ehhez a katona hiúságát használják ki.
Felbérelnek egy kurtizánt, akit úrinőnek öltöztetnek, hogy csábítsa el Pirgopolineicészt. Paleisztro elmondja a katonának, hogy az egyik szomszéd férfi felesége (ez a kurtizán) halálosan belészeretett és szeretne találkozni vele (csel 2.). A katona belemegy a csapdába, és azért, hogy az övé lehessen az úrinő, önként átadja Philokomáziumot, még ruhát, ékszert is ad hozzá, csak vigyék.
A katona és a kurtizán „házasságtörést” követ el. Ezt akkoriban büntették, a rajtakapott férfit kiherélték. A darabban azonban megkegyelmeznek neki, és csak megverik.
A katona levonja a következtetést: ő egy hiú, rossz ember, aki megérdemelte a büntetést, de még így is jól járt, mert a férfiassága megmaradt. A jók elnyerik jutalmukat: a fiatalok egymáséi lesznek.

Rendező: Taub János
író: Titus Maccius Plautus

Szereplők :
Pirgopolineicész (Gáspár Sándor)
Paleisztro (Eperjes Károly)
Pleusziklész (Schlanger András)
Acroteleutium (Egri Kati)
Milphidippa (Kerekes Éva)


 
   



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videó.
Segítség a típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: kedd, 2011. február 15. Nézettség: 1,504

Tetszik