A fehér bolygó (Na srebrnym globie)

A fehér bolygó (Na srebrnym globie)

0 videó - 1988
színes, lengyel sci-fi, 157 perc

A film lengyel nyelvű, magyar felirattal.
Andrzej Żuławski 1976-ben kezdte meg A fehér bolygó forgatását, azonban a kommunista lengyel cenzúra a már nagyrészt elkészült film munkálatait leállíttatta és több összefüggő rész negatívját és másolatait megsemmisítette. A stáb tagjainak azonban sikerült elrejteniük a film néhány részét, az utolsó pillanatban megmenthető filmtekercsektől kezdve a kellékekig és jelmezekig (miközben Żuławski Franciaországba emigrált).
A filmet végül tíz évvel később a politikai helyzet enyhülésekor fejezték be, a hiányzó darabokat pedig narrációval és poétikus metajelenetekkel pótolták. A (már töredékességében is) heroikus vállalkozás, mintha csak az eredetmítoszok világát keresztezné a soha-meg-nem valósított nagy, epikus Jodorowsky sci-fi, a Dűne (Dune) univerzális látomásaival.

Kozmikus felfedezők maroknyi csoportja elhagyja a Földet, s miután űrhajójuk balesetet szenved a fehér bolygón, új lehetőséget kapnak a szabadságra, esélyt egy új civilizáció felépítésére. A felfedezők hamarosan találkoznak a bolygó madár(ember?)szerű lakosaival, a sernekkel, akikkel furcsa, nyomasztó, telepatikus szimbiózisba kerülnek.
A sernek mind jobban uralják az emberek lelkét, miközben ők spirituális és fizikai harcot folytatnak a belőlük lassan mind jobban eltűnő humánumért először önmagukkal, később már egymás ellen fordulva.
A kolonialista civilizációépítők hamar visszatérnek a technológiai kultúra előtti őstársadalmi viszonyok közé, s miközben új isteneik és megváltozott életkörülményeik közepette barlanglakókká válnak, a hatalomért és a birtoklásért folytatott harcukban mintha csak a földi emberi történelem archetipikus-tragikus mozzanatait játszanák újra.

A film igazi kuriózum, amely a rendező szüleinek nagybátyja, a Stanisław Lem mellett méltán világhírű másik klasszikus, filozofikus-egzisztencialista lengyel sci-fi író Jerzy Żuławski Hold-trilógiája alapján készült.

Rendezte:
Andrzej Zulawski

Szereplők:
Maciej Góraj
Krystyna Janda
Elzbieta Karkoszka
Jerzy Gralek
Iwona Bielska


 
   



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videó.
Segítség a típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: vasárnap, 2015. június 28. Nézettség: 418

Tetszik