HERCZEG FERENC: Kék róka (Radnóti Szinház)

HERCZEG FERENC: Kék róka (Radnóti Szinház)

0 videó
Szinház, a Radnóti Szinház előadásában.

„A budapesti nő jön itt elénk, az új, a divatos, nyakán kékróka boával, szemében tompa fáradtsággal. Langyos és üres, okos és szánandó, naív és ragaszkodó. Nem rossz, és nem jó. Házassága nem boldog, de azt se lehet mondani, hogy boldogtalan. Csak átlátszó, olyan, mint a semmi. Elítéli őt az író? Nem. Mosolyog rajta, és megérti… A házasság háromszögét a férj, a feleség és házibarát alkotja. Nagyon sokat foglalkoztak már ezzel a háromszöggel. A drámaírók újabban trigonometriai fogásokhoz és a logaritmuskönyvhöz is hozzányúltak, hogy kiismerjék az ördöngős háromszög minden csínját-bínját. Herczeg Ferenc feladatát a lélektan felső matézisével oldja meg. Íme, egy unatkozó férj és egy unatkozó asszony, kiknek a házassága csak „félreértés”, mellettük pedig a házibarát, ki az elfoglalt férj helyett őrködik a nő erényén, minden megbízás nélkül, a szíve sugallatára, minthogy ő szerelmes beléje. A nő állítólag megcsalja a férjet házibarátostul, vagy a házibarátot férjestől együtt, egy másik, idegen férfival. Szóval a háromszögből négyszög lesz… De a háttérben feltűnik egy fiatal rajztanárnő, ki a férjre veti ki a hálóját… A négyszögből ötszög… Hol vannak az idilli idők, mikor a házasság rendes, szabályos háromszög volt a férjjel… a feleséggel… és a házibaráttal?… A modern házasság ötszög… vagy mondjuk általános, sokszög…”
(Kosztolányi Dezső, Világ, 1917. január 14.)
„Volt-e Cecil a Török utcában? Ott volt-e, ahol a kék rókát lehet kapni, vagy ott volt-e, ahol Sándor gyanítja? Más szóval: igazat mond-e Cecil akkor Pálnak, mikor hűtlenséggel vádolja magát?
Döntsük el a kérdést, amelyet az író szándékos finomsággal és művészettel nyitva hagyott. Pályázatot nyitunk a helyes válaszra. Beküldési határidő: február 20.”
(Színházi Élet, 1917. január 29.)
- Cecil elment a Török-utcába, megvette a kék rókát, aztán elment Trillhez s így onnan jövet, ha látták is, egészen nyugodtan mondhatta, hogy volt a Török-utcában, de nehogy valaki azt higyje, hogy legénylakáson is volt, inkább maga mondja, hogy ott is volt. -
(Egy olvasó az olasz frontról)
- Cecil nem volt a Trill báró lakásán, mert ha ott lett volna, nem vallotta volna be. -
(Marosvásárhely, Barátosi Tóth Miklósné)

- Cecile, elbukott mint más asszony, mikor a Török utcában járt. Cecile nem istennő, hanem csak egy bűnös pesti asszony. -
(Jellinek Miksa)
- Cecil nem volt a Török-utcában, illetve ha volt is, de nem Trill bárónál, hanem csakis a szűcsnél. -
(Goldstein Frida)

Szereplők:
Kozák András
Takács Katalin
Nagy Sándor Tamás
Kelemen Csaba
Varga Mária


 
   



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videó.
Segítség a típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: szombat, 2014. június 28. Nézettség: 361

Tetszik