A máltai sólyom (The Maltese Falcon)

A máltai sólyom (The Maltese Falcon)

1 videó - 1941
fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai krimi, 97 perc
A San Franciscó-i magándetektívet, Sam Spadet egy napon egy feltűnően csinos nő azzal bízza meg, hogy keresse meg a húgát, akit egy Thursby nevű erőszakos alak csábított el. Mrs. Wonderly kérésére Spade társa, Archer személyesen veszi kézbe az ügyet, másnap azonban váratlanul Archert és Thursbyt is meggyilkolják. A nyomozást Spade folytatja, Mrs. Wonderly történetéről kiderül, hogy hazugság, a nő pedig egy bűnszövetkezetnek a tagja, aki a zsákmányt magának szeretné megtartani. Az értékes áru pedig nem más, mint a XVI. századból származó drágakövekkel díszített arany sólyom, amelyet a Máltai Lovagrend adományozott V. Károly spanyol királynak 1539-ben...

Az 1941-ben készült Máltai sólyom tekinthető a film noir, vagyis a fekete krimiszéria nyitódarabjának, amelynek állandó elemei a magányos antihős típusú férfiak, a femme fatale nők, a keménykalapok, a pisztolyok, a dohányfüstös helységek és a nagy érzelmek, fekete-fehér képi világuk pedig a kilátástalanságot és az illúzióvesztést szimbolizálja.

rendező: John Huston
író: Dashiell Hammett
forgatókönyvíró: John Huston
zeneszerző: Adolph Deutsch
operatőr: Arthur Edeson
vágó: Thomas Richards

szereplő(k):
Humphrey Bogart (Sam Spade)
Mary Astor (Brigid O'Shaughnessy)
Peter Lorre (Joel Cairo)
Sydney Greenstreet (Kasper Gutman)
Gladys George (Iva Archer)
Lee Patrick (Effie Perine)
Ward Bond (Tom Polhaus)
Barton MacLane

A máltai sólyom

 
   

A máltai sólyom



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videa.hu videó.
Segítség a videa.hu típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: csütörtök, 2013. január 24. Nézettség: 1,753


Videó lista megjegyzések

Németh Péter
csütörtök, 2013. január 24. 16:05
Mai szemmel is remek alkotás. Nagyszerűen megírt, intelligens és fordulatos forgatókönyvvel rendelkező krimi. Erőteljes színészi alakítássokkal. Humphrey Bogart lubickol a cinikus magánnyomozó szerepében, a többiek se rosszak (különösen Peter Lore és Sydney Greenstreet). Habár a néhány jelenetet kicsit túljátszottnak éreztem, ez inkább annak tudható be, hogy 70 éve más volt a színészi játék technikája. A rendezésre sem lehet panasz, a film elejétől a végéig érdekfeszítő és izgalmas marad. Adolph Deutsch korabeli zenéje meg remek hangulat keltő elem.