Homoki Nagy István - Egy kerecsensólyom története

Homoki Nagy István - Egy kerecsensólyom története

2 videó - 1950
magyar természetfilm, 23 perc

rendező: Homoki Nagy István
író: Homoki Nagy István
operatőr: Homoki Nagy István

A film ismerteti a kerecsensólyom természetrajzát és bemutatja a vadsólyom nagy szakértelmet és türelmet igénylő idomítását.

KERECSENSÓLYOM (Falco cherrug)

A kerecsensólyom az egyetlen olyan ragadozómadarunk, amely fontos szerepet játszik a magyarság hitvilágában (Emese álma). Az eurázsiai sztyeppzóna karakterfaja, amelynek Kárpát-medencei populációja az elterjedési terület szélén helyezkedik el, ezért fokozottan sérülékeny.

http://www.mme.hu/termeszetvedelem/kiemelt-fajvedelmi-programok/kerecsensolyom.html

Egy kerecsensólyom története, dokumentumfilm, film, hundub
Egy kerecsensólyom története 1950 - természetfilm

 
   

Egy kerecsensólyom története, dokumentumfilm, film, hundub



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez videa.hu videó.
Segítség a videa.hu típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: csütörtök, 2011. szeptember 15. Nézettség: 1,394

Tetszik  

Videó lista megjegyzések

Dobrán Andrea
csütörtök, 2011. szeptember 15. 22:59
A turul nyomában

Kevés az olyan eset, amikor egy, sokáig csak szájhagyomány útján terjedő monda, mese alakját tudományos megfigyelésekkel lehet beazonosítani. Egy széles körben kevéssé ismert turul-legenda alapján azonban a madarászok biztosak benne: a kerecsen sólyom az Árpádok őseként, totemállatként ismert turul.
A monda szerint a Kárpátoktól keletre pásztorkodó magyarok nyájait óriási, fekete sasok tizedelték. A legelő fölött köröztek, és olyan hatalmasak voltak, hogy a marhát is könnyű szerrel elragadták. A ragadozók már a magyarok megélhetését fenyegették, a pásztorok és a harcosok is tehetetlenek voltak. Ekkor, magasan a sasok fölött megjelent a turul, és zuhanórepülésben a sasok közé vágódott: az egyik holtan zuhant a földre, a többi elmenekült .
A Turul ekkor azt monda a magyaroknak, menjenek vele, elvezeti őket egy új hazába. A törzsek nyugat felé indultak az előttük repülő madár nyomában, így értek a Kárpát-medencébe.
A kerecsen a puszták népének fontos segítőtársa: Mongólia nomád törzsei vándorlásuk során a kerecsent keresik az égen. Ahol ugyanis ez a madár köröz, ott füves pusztának, azaz megfelelő legelőnek kell lennie.
Forrás: www.kerecsensolyom.mme.hu