Megyejáró-magyar filmsorozat

Megyejáró-magyar filmsorozat

20 videó
Új sorozatunkban hazánk megyéi mutatkoznak be, hogy értékeiket, szépségeiket megismertessék a nézőkkel. A sorozat nem titkolt célja, hogy kedvet csináljon az itthoni barangolásnak, a megyejárásnak.
_______________________
színes, magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 10 perc / megye. 2009
A film ismertetése: Új sorozatunkban hazánk megyéi mutatkoznak be, hogy értékeiket, szépségeiket megismertessék a nézőkkel. A sorozat nem titkolt célja, hogy kedvet csináljon az itthoni barangolásnak, a megyejárásnak.
________________________
Az aktuális rész ismertetője: SOMGYORSZÁG: százszorszép vidék, tele meglepetésekkel. Északon Európa egyik legnagyobb édesvízű tava, a Balaton, délen a szeszélyesen kanyargó Dráva mossa határait. Ez a változatos völgyek szabdalta szelíd lankák és tágas síkságok, szántóföldek és erdőrengetegek világa.
A film ismertetése: Új sorozatunkban hazánk megyéi mutatkoznak be, hogy értékeiket, szépségeiket megismertessék a nézőkkel. A sorozat nem titkolt célja, hogy kedvet csináljon az itthoni barangolásnak, a megyejárásnak.
________________________
Az aktuális rész ismertetője: VESZPRÉM MEGYE a Közép-Dunántúlon helyezkedik el, az ország közepes nagyságú megyéihez tartozik. Területe három nagy tájegységre, a Kisalföld déli részére, a Bakony hegységre és a Balaton-felvidékre bontható. Székhelye Veszprém. A megye középső részét a Bakony hegység foglalja el, déli részén a Balaton-part és a Balaton-felvidék, majd a Keszthelyi-hegység található, közte a mediterrán éghajlati jellemzőkkel is bíró Tapolcai- és Káli-medencével. A megye északi részére mélyen benyúlik a Kisalföld síksága.
A film ismertetése: Új sorozatunkban hazánk megyéi mutatkoznak be, hogy értékeiket, szépségeiket megismertessék a nézőkkel. A sorozat nem titkolt célja, hogy kedvet csináljon az itthoni barangolásnak, a megyejárásnak.
_________________________....
FEJÉR MEGYE:
Új sorozatunkban hazánk megyéi mutatkoznak be, hogy értékeiket, szépségeiket megismertessék a nézőkkel. A sorozat nem titkolt célja, hogy kedvet csináljon az itthoni barangolásnak, a megyejárásnak.
______ . ____________
Az aktuális rész ismertetője: JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK megye: közigazgatási egység Magyarországon. Kelet-Magyarország középső részén található, a Tisza által kettéosztva. Északról Heves és egy rövid szakaszon Borsod-Abaúj-Zemplén megye határolja, keletről Hajdú-Bihar és Békés megyék, délről Csongrád megye, délnyugatról Bács-Kiskun megye, nyugatról Pest megye. Megyeszékhely: Szolnok.
A megye az Alföldön terül el, teljes területe síkság. A megye nagyobb folyóvizei a Tisza, a Zagyva és a Tápió. A megyéhez tartozik a Tisza-tó délkeleti része. A megye kiemelkedő turisztikai vonzerejét jelentik a termálvizeket hasznosító gyógyfürdők (Szolnok, Tiszafüred, Abádszalók, Berekfürdő, Cserkeszőlő, Jászberény, Mezőtúr, Túrkeve). A megye szálláshelyeinek többsége a gyógyfürdők szomszédságában lévő kempingekben található. A turisták ellátását ezenkívül a falusi vendéglátás is segíti.
_________________________
Az aktuális rész ismertetője: Bács-KISKUN megye Magyarország legnagyobb területű megyéje. Székhelye Kecskemét. A Tisza vidékén védett terület a lakitelki Holt-Tisza. A terület növényvilága igen sokszínű. A táj eredeti állapotát mutatják az 1974-ben létrehozott Kiskunsági Nemzeti Park védett területei. A megye turisztikai vonzerejét a végtelen alföldi táj, a háborítatlan természet és a városok műemlékei jelentik. Különösen népszerűek a vízparti nyaralóhelyek: a Tisza Tiszakécskénél és a Duna Tasstól az országhatárig. Az utóbbi időben a turisták a tanyákra is felfigyeltek, ahol a legendás pusztai romantikát és a természet közelségét élvezhetik. A megye nevezetességei a kalocsai fűszerpaprika, a kalocsai hímzés, a kiskunhalasi csipke és a kecskeméti fütyülős barackpálinka.
_________________________
Az aktuális rész ismertetője: GYŐR-SOPRON-MOSON megye központja Győr, a találkozások városa. Bécs és Budapest között félúton, szelíd környezetben fekvő, sokszínű város, ahol természeti, kulturális, építészeti értékek sora ötvöződik egymással. Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb városa, ahol a történelmi korokat idéző templomok, paloták, múzeumok belvárosi sétára invitálják a látogatót.
____________________________
Az aktuális rész ismertetője: SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG megye Magyarország legkeletibb megyéje, székhelye Nyíregyháza. A határon átívelő gazdasági kapcsolatoknak köszönhetően ez az országrész vált a keleti-nyugati kereskedelem egyik központjává. Sok helyütt megtalálható az érintetlen természeti környezet. A megye bővelkedik műemlékekben, gazdag az itteni tárgyalkotó népművészet, a népzene, a néptánc hagyománya.
_________________________________
Az aktuális rész ismertetője: A PEST- megye az ország középső részén található. Északról Szlovákia és Nógrád megye, keletről Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyék, délről Bács-Kiskun megye, nyugatról Fejér és Komárom-Esztergom megyék határolják. Székhelye Budapest, az ország fővárosa, amely azonban önálló területi egység, nem tartozik Pest megyéhez. A Duna magyarországi szakaszának kb. negyede a megye területén folyik át. A folyó Európával összekötő szerepéből adódóan e területet a nemzetiségi és kulturális sokszínűség jellemzi. Nagy művészek, költők és írók, festők és szobrászok, építészek, zenészek vallják szűkebb pátriárkájuknak a megyét. Különleges, változatos táj, érintetlen természeti szépségek, épített műemlékek, történelmi hagyományok, gasztronómiai kuriózumok várják azokat, akik ellátogatnak Pest megyébe.
_____________________________
Az aktuális rész ismertetőj: KOMÁROM-ESZTERGOM megye az ország északnyugati részén található. Az ország legkisebb területű, második legsűrűbben lakott megyéje, mely természeti szépségekben és műkincsekben igen gazdag.
____________________________________
Az aktuális rész ismertetője:CSONGRÁD-MEGYE, Magyarország délkeleti részén található. Északról Jász-Nagykun-Szolnok megye, keletről Békés megye, délről Románia és Szerbia, nyugatról Bács-Kiskun megye határolja. A Tisza szeli ketté, székhelye Szeged. Csongrád megye az ország legalacsonyabb területe, teljes egészében síkság. A megye legjelentősebb folyója a Tisza, amely kb. 100 kilométer hosszan folyik át a területén. További jelentős folyóvizei a Maros és a Körös. Ezenkívül sok tó és csatorna található a megyében. Szeged Magyarország egyik legjelentősebb kulturális, közoktatási és tudományos központja. A Szegedi Tudományegyetem mellett országos jelentőségű tudományos kutatóhelyek találhatóak itt.
_________________________________
Az aktuális rész ismertetője: NÓGRÁD-MEGYE az ország északi részében található. Északról Szlovákia, keletről Borsod-Abaúj-Zemplén megye, délkeletről Heves megye, délnyugatról Pest megye határolják. Megyeszékhely: Salgótarján. A megye területe 2544 km2, ez az ország területének mindössze 2,7%-a, ezzel Nógrád a második legkisebb területű megye. Területének nagy része dombos vidék, illetve középhegység. Szlovákiával határos, természetes határok övezik. A megye területén négy hegység kapcsolódik egymásba. Keletről a Mátra, nyugatról a Börzsöny, északról a Karancs-Medves hegyvidék övezi, míg a megye többi részét a Cserhát vonulatai töltik ki, amelyek észak és dél felé fokozatosan ellaposodnak. Budapestről vasúttal közvetlenül elérhető városok Salgótarján, Balassagyarmat, Pásztó és Bátonyterenye. Nemzetközileg is egyedülálló kiállítóhelyek a megyében a Salgótarjáni Földalatti Bányamúzeum és az ipolytarnóci Őslénytani kiállítás.
_________________________________
Az aktuális rész ismertetője: HEVES-MEGYE az ország természeti szépségekben, ásványkincsekben gazdag, bortermeléséről jól ismert megyéje, mely idegenforgalmi szempontból vonzó látnivalók gazdag tárházát kínálja. Területe, lakóinak számát tekintve, egyike a legkisebbeknek hazánkban. Székhelye a megyei jogú város, Eger. Természeti adottságai és értékei alapján az ország egyik legjelentősebb idegenforgalmi célpontja.
____________________________________
Az aktuális rész ismertetője: TOLNA- MEGYE a Dunántúl délkeleti részén fekszik. Északról Fejér megye, Keletről a Duna, Délről Baranya megye, Nyugatról Somogy megye határolja. Megyeszékhely: Szekszárd. A gemenci-erdő gímszarvasai és a gyulai rezervátum dámvadállománya világhírűek. Tolna megyében még ma is találunk olyan falvakat, ahol őrzik a hagyományos népviseletet, szokásokat. Néprajzi szempontból különösen érdekesek a Sárköz falvai: Őcsény, Decs, Sárpilis és Alsónyék. Turisztikai szempontból a fő vonzerőt a Duna, az erdők, a népművészet és a Szekszárdi-dombság történelmi borvidéke jelentik. Sok érdeklődőt vonzanak a szüreti népszokásokat bemutató Szekszárdi Szüreti Fesztivál rendezvényei.
______________________________________
Az aktuális rész ismertetője: VAS-MEGYE ahol az Alpok magassága belesimul a folyók, patakok völgyébe és a zordság finomságba torkoll, ott van Vas megye.
____________________________________
Az aktuális rész ismertetője: HAJDU-BIHAR- megye székhelye Debrecen, mely évszázadokon keresztül táplálta az Alföld és a Tiszántúl tudományos és kulturális életét. A cívis város napjainkban is a keleti országrész gazdasági, szellemi, kulturális központja, a turisták kedvelt célpontja.
_________________________________
Az aktuális rész ismertetője: BÉKÉS-MEGYE, Magyarország délkeleti részén fekszik. Északról Hajdú-Bihar megye határolja, nyugatról Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyék, délről és keletről a román határ. Székhelye Békéscsaba. A megye lakossága nemzetiségét tekintve sokszínű. A nemzetiségiek aránya 6,2% (2001). A szlovákok Békéscsaba, Szarvas és Tótkomlós térségében koncentrálódnak, a románok Méhkeréken és Kétegyházán, a szerbek Battonyán élnek nagyobb számban, a romák elszórtan a települések többségében megtalálhatóak. Korábban jelentős volt a németek (svábok) jelenléte is (pl.: Elek), többségüket azonban a II. világháború után kitelepítették. Békés megye nevezetességei közé tartozik a csabai kolbász, a gyulai szalámi és a békési szilvapálinka.
__________________________________
Az aktuális rész ismertetője: BORSD-ABAÚJ-ZEMPLÉN- megye Magyarország északkeleti részében található. Északról Szlovákia, nyugatról Heves és Nógrád megyék határolják, délről és keletről pedig a Tisza, amely Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéktől választja el. Megyeszékhely: Miskolc. A megye fő turisztikai vonzerejét többek között a látványos természeti értékek (különösen az Aggteleki Nemzeti Park a híres cseppkőbarlanggal és Lillafüred), valamint a romantikus középkori várak és várromok jelentik (boldogkői, diósgyőri, füzéri, sárospataki, szerencsi vár). A megye nevezetességei a tokaji aszú, a gönci barackpálinka és a matyóhímzés.
____________________________________
Az aktuális rész ismertetője: BARANYA-MEGYE, földrajzilag változatos terület, északi része hegyes, dombos vidék, hatalmas, egybefüggő erdőségekkel, míg déli és keleti részén síkság található. A megye, egyben a Mecsek legmagasabb pontja a 682 méteres Zengő. Másik fontos kiemelkedés a Villányi-hegység. Kedvelt üdülőhelyek a megye tavai közül az Abaligeti-tó, az orfűi tavak és a pécsváradi Dombay-tó. A turisztikai régió legfőbb látnivalója a régió székhelye, Pécs. Utcáin sétálva feltárul előttünk húsz évszázad történelme, egymásra rakódott-rétegződött hagyatéka: a római kori elődváros nyomai, a 4. századi ókeresztény nekropolisz, az első magyarországi egyetem, a fallal határolt középkori belváros, a török dzsámik és mecsetek, a német polgárházak, a Dóm épületegyüttese, a Zsolnay-negyed, a skandináv típusú lakótelep - Európa történelmének kulturális egyvelege. 2010-ben Pécs lesz Európa egyik kulturális fővárosa.
_____________________________________
Az aktuális rész ismertetője: ZALA-MEGYE a Dunántúl délnyugati részén terül el. Székhelye Zalaegerszeg. A megye területe két nagy tájegységre, a Keszthelyi-hegységre és a Zalai-dombságra bontható. Zala megye Horvátországgal, Szlovéniával, Vas-, Veszprém- és Somogy megyével határos. A megye területe idegenforgalom szempontjából két régióhoz, a Nyugat-Dunántúl turisztikai régióhoz illetve a Balaton turisztikai régióhoz tartozik. legfontosabb területe Keszthely és a Balaton 30 kilométeres partszakasza, valamint a Hévízi-tó. A megye fő turisztikai vonzerejét ezenkívül az érintetlen természet, a gyógyfürdők, a romantikus göcseji táj, az élő népművészet és a hagyományos falusi vendéglátás jelentik. A nagy kiterjedésű erdők kiváló túrázási lehetőséget biztosítanak.

--------- ---------------- -------------
A film ismertetése: Új sorozatunkban hazánk megyéi mutatkoznak be, hogy értékeiket, szépségeiket megismertessék a nézőkkel. A sorozat nem titkolt célja, hogy kedvet csináljon az itthoni barangolásnak, a megyejárásnak.

A FILMEKET KÉSZÍTETTÉK:
rendező: Surányi András forgatókönyvíró: Kőszegi Edit ,operatőrök: Csikós Gergő és Kővári József.

Megyejáró - BÁCS-KISKUN megye
Megyejáró - BARANYA megye
Megyejáró - BÉKÉS megye
Megyejáró - BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN megye
Megyejáró - CSONGRÁD megye
Megyejáró - FEJÉR megye
Megyejáró - GYŐR-MOSON-SOPRON megye
Megyejáró - HAJDÚ-BIHAR megye
Megyejáró - HEVES megye
Megyejáró - JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK megye
Megyejáró - KOMÁROM-ESZTERGOM megye
Megyejáró - NÓGRÁD megye
Megyejáró - PEST megye
Megyejáró - SOMOGY megye
Megyejáró - SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG megye
Megyejáró - Szabolcs
Megyejáró - TOLNA megye
Megyejáró - VAS megye
Megyejáró - ZALA megye
Veszprém megye látnivalói - Megyejáró sorozat

 
   

Megyejáró - BÁCS-KISKUN megye



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: péntek, 2015. augusztus 28. Nézettség: 805

Tetszik