Észak-korea

Észak-korea

1 videó
A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság 2008-ban, hétköznapi nevén Észak-Korea (koreaiul 조선 민주주의 인민 공화국, átírással: Csoszon Mindzsudzsui Inmin Konghvaguk), független kelet-ázsiai állam, a Koreai-félsziget északi felén. Délen egy demilitarizált övezet, az Észak- és Dél-Korea közti ütközőzóna határolja, északon a Jalu és a Tumen folyó választja el Kínától, északkeleten pedig a Tumen folyó egy szakasza Oroszországtól.
Az ország a dzsucse eszmét követi, amit az első államelnök, Kim Ir Szen hozott létre. A következő államfő a fia, Kim Dzsongil volt 2011 decemberéig, az ő halálát követően pedig Kim Dzsongun vette át a hatalmat a dinasztikus utódlást folytatva.[1] A dzsucse ideológia fő elve szerint az ország csak saját magára támaszkodhat, de emellett szoros kapcsolatokat ápol más szocialista államokkal is, például Vietnammal, Laosszal, Mianmarral és Kínával. A Szovjetuniónak, mint Észak-Korea fő kereskedelmi partnerének széthullása és az 1990-es évek éhínségei nyomán Kim Dzsongil az 1995-ös reformokkal a hadseregre összpontosító és azt támogató gazdaságot hozott létre.
Fővárosa, legnagyobb városa, valamint gazdasági és politikai központja Phenjan.
A két koreai állam 1953-ban tűzszünetet kötött egymással. Megállapodásokat, illetve egyezményeket aláírtak a két ország(rész) jövőbeli esetleges egyesítésével, illetve viszonyával kapcsolatban, ugyanakkor hivatalos, kétoldalú békeszerződést azóta sem. Elméletileg a két állam jelenleg is hadban áll egymással.

North-Korean Documentary - Western Propaganda - american propaganda documentary

 
   

North-Korean Documentary - Western Propaganda - american propaganda documentary



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide

« Előző
Létrehozás dátuma: vasárnap, 2014. február 16. Nézettség: 780

Tetszik