Németh Lehel

29 videó
Németh Lehel (Sepsiszentkirály (Románia) 1932. június 7.– Budapest (Magyarország) 2005. január 5.) magyar táncdalénekes.

Az erdélyi származású Németh Lehel édesanyja a fronttól menekülve érkezett Magyarországra. Fia előbb a képzőművészeti főiskolán dolgozik mint modell, majd a Beloiannisz Híradástechnikai Gyárba került, melynek dalárdája felfedezte tehetségét. Kezdetben Németh Mária énekesnő tanácsára operaénekesnek készül, ám 1956 után a könnyű műfaj felé fordult. Így válhatott a Kádár-korszak első táncdalénekesi generációjának egyik kiemelkedő, ikonikus alakjává. Ő volt az első nyugati értelemben vett sztár Magyarországon.
Számtalan sláger született 1957-től 1965-ig ívelő pályáján: Reszket a hold a tó vizén, Nekem a Balaton a Riviére, Lehet, hogy szép nem vagyok, Zsebkendődre köss egy csomót vagy például a Visszahozom én a divatba a foxtrottot.
Szerepelt filmekben is, így például az 1962-es Csudapestben, mely felvonultatta a korszak táncdal-csillagait: Németh Lehelen kívül még például Vámosi Jánost vagy Sárosi Katalint.
A hatvanas évek elején egyre sűrűbben került összetűzésbe a hatalommal, csempészéssel vádolták. Megelégelve a folytonos atrocitásokat, egy időre visszavonult a táncdal világától, és artistának állt. Végül 1965-ben feleségével együtt disszidáltak az országból. Külföldön műszerészként dolgozott. Csak 1990-ben tért vissza az országba, de nem kívánta meglovagolni az akkor éledő nosztalgiahullámot: két koncertet adott mindössze, ezzel búcsúzott a közönségétől.

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Nékem csak Budapest kell



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Egyéb magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2015. október 3. Nézettség: 694

   

Tetszik 1 Safar Bela kedveli
Safar Bela

Videó megjegyzések

32 megjegyzés | 1 / 4 oldal « 1 2 3 4 »