Üzlet a korzón (Obchod na korze)

3 videó - 1965
fekete-fehér, magyarul beszélő, csehszlovák filmdráma, 120 perc
A szlovák Tono Brtko a náci Németországgal szövetséges Szlovákiában 1942-ben egy zsidó üzlet ún. megbízott árja üzletvezetője lesz. Az eddigi tulajdonos, egy idős özvegy, egyáltalán nem érti az eseményeket, és Tono szánalomból továbbra is bizonytalanságban tartja őt. Figyelmezteti a koncentrációs táborba való kerülés egyre növekvő veszélyére. Mindhiába, mert amikor elfogják, az idős asszony belehal a félelembe. Tono bűnrészesnek érzi magát, és öngyilkosságot követ el.

Rendezte:
Ján Kadár
Elmar Klos

Szereplők:
Jozef Króner
Ida Kaminska
Hana Slivková
Frantisek Holly
Martin Gregor

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 

Üzlet a korzón /magyarul beszélő, fekete-fehér /



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez gloria.tv videó.
Segítség a gloria.tv típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Film magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2013. február 23. Nézettség: 2,718

   


Videó megjegyzések

szombat, 2013. február 23. 08:38
"Ez az első vasfüggönyön inneni film, amely Oscart kapott 1966-ban. Egy szlovákiai kisvárosban 1942-ben egy süket idős hölgy üzletét árjásítja egy becsületes, jóérzésű asztalos. A tulajdonos hölgy semmit sem ért az egészből, a botcsinálta új tulajdonos pedig átérezve a helyzet embertelenségét, úgy tesz, mintha csupán a bútorok felújítása miatt tartózkodna a boltban. A fasizmus azonban nem tűri a kompromisszumot. Elkezdődik a zsidók deportálása, pribékek közelednek a kis üzlethez... "
szombat, 2013. február 23. 08:40
A filmről egy ma már klasszikusnak számító vélemény: „Ilyen mélyen, szinte mikroszkopikus részletességgel még senki sem ábrázolta a háborús kisváros különös atmoszféráját, elzárkózott, önmagába fordult, a világ változásairól mit sem tudó, s tudni nem is akaró életét – e kopott városka mégis jelképpé nő: a történelmi időn, helyi s politikai tekinteteken messze túl: a közös »kelet-európai mizéria« sajátos telephelyévé, mely lehetne a nyírségi homokon, a Regát hegyei között is. Egy kis embertenyészet, mely épp akkor kezd kivetkőzni múltjából s századokon át kialakult szokásaiból, amikor a külvilág vadabb, kegyetlenebb és ravaszabb erői harapófogóba szorítják. S torz módon fölismerhetetlenségig egymásba keveredik a jobb élet igénye a becstelen csábításokkal, a régi tisztesség az idejétmúlt gondolatokkal: az »élünk, ahogy tudunk« kispolgári elve szinte akaratuk ellenére teszi szörnyeteggé öntudatlan híveit.” (B. Nagy László: Üzlet a korzón. Élet és Irodalom, 1966. május 14.)
1 megjegyzés | 1 / 1 oldal