Inkvizíció - magyar felirattal

7 videó - 2010
60 perc

Magyar felirattal egy 60 perces dokumentumfilm az inkvizíció történetéről.

A kérdés - magyar szemszögből - több irányból is különleges. A filmnek vannak ugyan mondatai, amikkel nem tudunk azonosulni, de aktuálpolitikai elemzésekbe helyhiány, illetve a filmben átadásra kerülő információk értéke miatt nem mennénk bele. Ilyen pl. a holokauszt 6 millió áldozata, amiről itt és most nem nyitunk vitát, csak annyit jegyzünk meg zárójelben: a holokauszt nem abszolút és nem viszonyítási pont. Ez az, amit sokan nem értenek meg egyik oldalon sem. A revizionista történészek sem fogják fel, hogy nem adatokról kell vitatkozni. Egyetlen kérdés volt, van és lesz, ami feltehető, de ezt mindenképpen fel is kell tenni: kiemeljük-e az emberi történelemből a zsidóüldözést és abszolút viszonyítási ponttá tesszük-e? Hogy "kerül a csizma az asztalra", a holokauszt és az inkvizíció össze? Sajnos ezt a kérdést nem nekünk kell megválaszolni, hanem a film készítőinek, ugyanis az első 2 percben már "benyomják" a kérdést...

Ugyanakkor tényleg érdekes magyar szemszögből kicsit átgondolni az inkvizíció történetét:

1. Könyves Kálmán királyunk már a XI. században leírta törvényeiben: „De strigis vero, que non sunt, nulla questio fiat.” vagyis: „Boszorkányokról pedig, mivel nincsenek, említés se tétessék.”

2. Az inkvizíciónak 50 millió áldozata volt. A középkori Európa egyik legnagyobb és legerősebb államában a szakrális Magyar Királyságban 600 év alatt összesen 83 (!!!) áldozata volt ennek az őrületnek. A számok önmagukért beszélnek. Svédországban 1763-ban, Németországban 1775-ben, Svájcban 1782-ben volt az utolsó boszorkányégetés. Mexikóban 1817-ben ítélt el utoljára az inkvizíció egy férfit tiltott művek olvasása miatt. A legutolsó, már nem az inkvizíció által elrendelt boszorkányégetés 1877. augusztus 20-án, a mexikói San Jacobo városban volt.
Ennyit az "európai műveltségről" és a nyugathoz való csatlakozásunkról.

3. A magyar hagyományban, kultúrában, történelemben, gyógyításban a táltos, sámán, "javas-ember", évezredes hagyománnyal rendelkezik. A magyar szakralitás része volt és most is az. A magyar uralkodók és egyházi vezetők nem egyszer konfliktusba kerültek a hivatalos vatikáni vonallal, mert a magyar inkvizíció a nyugatival szemben gyakorlatilag nem működött. Erről így ír az enciklopedia:

A magyar pogányság és eretnekség a köztudattal ellentétben soha nem lépte át a félpogányság vagy álkereszténység fogalmát. Magyar különlegességként említik az istentelen káromkodást. Ugyanakkor – mint azt Bruno, Olmütz püspöke IV. Kelemenhez írt levelében kifejti – „Magyarország mindenféle külföldi eretnek előtt szívesen tárja fel kapuit…”.A menekült eretnekek gyakori célpontja volt a ország a 13. századtól a 16. századig.

A magyar inkvizíció első küldetése a kereszténységet felvett kunok ellenőrzése lett, hogy a bogumil és patarénus eretnekséget megelőzzék náluk. A kun inkvizíciót nem sokkal követte a III. Ince pápa által sürgetett fellépés a félkeresztény sámánok ellen. Pál mester (a főinkvizítor) azonban kegyvesztetté vált III. Ince előtt, megengedő nézetei miatt.


4. Végezetül, még a film megtekintése előtti legizgalmasabb kérdések: mi a baj a Vatikánnal és a judeo-kereszténységgel, illetve miért volt ettől mentes a Magyar Királyság? Nos, honlapunkon sok-sok információ van erről a két alapkérdésről. Mindenesetre annyit most is elmondok: A Szent Korona, mint szakrális Uralkodó és legfőbb Szuverén, az uralma (és védelme) alatt álló népek szempontjából SOHA nem vizsgálta sem az etnikai származást, sem a vallásos meggyőződést. Ezért nem volt a középkorban klasszikus értelemben vett polgárháború és vallásháború sem a Magyar Királyság területén. A magyarság a hódítók ellen sem ilyen alapon vette fel a harcot. A hódító ugyanis a Szent Korona fölé helyezte magát, rabló mentalitásával és így automatikusan életbe lépett a hadiállapot.

forrás: http://www.szkosz.com/node/437

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Inkvizíció régen és ma 1. rész



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Film magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2012. december 22. Nézettség: 557

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal