A közösség ereje - Kuba

3 videó - 2009
"Amikor Közép-Európában már több országban folyamatban volt a 'rendszerváltás', Kuba egy másfajta problémával nézett szembe: a Szovjetúnió nem tudta folytatni az "energiasegélyt" és 'elzárták az olajcsapot'. Azóta a kubai népnek sikerült átmennie egy nagyon fontos 'átalakuláson’, és olyan mezőgazdaságot létrehoznia, ami nem függ a fosszilis energiaforrásoktól.

Az 'olajcsúcs' dátumáról régóta vitatkoznak, de tavaly még a Nemzetközi Energiahivatal is bejelentette, hogy a világ egy komoly hiányhelyzetben találhatja magát már 2015 körül. Ez rohamosan növekvő árakhoz fog vezetni, és lehetséges korlátozásokhoz.

Amikor a klímaváltozás miatt a fosszilis energiaforrások használatát amúgy is
radikálisan csökkenteni kell, a kubai példa segít abban, hogy időben készüljünk fel a szükséges társadalmi átalakulásokra.

Ahogy Kuba mutatta, ebben nem csak veszélyek vannak, de lehetőségek is. A film magyar változatának terjesztésével az a célunk, hogy minél több közösségi kezdeményezésnek adjunk egy olyan eszközt, amivel egy szélesebb körű tervezést tud kezdeményezni."

http://www.powerofcommunity.org/cm/index.php

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

A közösség ereje (Kuba) - Hogy lehet túlélni a gazdasági összeomlást ?



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez vimeo.com videó.
Segítség a vimeo.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó az Education (Oktató) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: kedd, 2011. november 8. Nézettség: 844

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

kedd, 2011. november 8. 12:02
Hogy lehet túlélni a gazdasági összeomlást?
Kuba példáján keresztül mutatja be, de rövidesen mi is szembenézhetünk hasonlóval, vagy még súlyosabb válsággal, akár világméretekben. - "A közösség ereje - Kuba" című dokumentum film.

Ki mit tud Kubáról? Diktatúra, sok menekülő, elégedetlen és kilátástalan ember...? Igen, lehet hogy az a kubai válóság, de van egy kevésbé látható sztori is, ami számunkra tanulságos lehet...

Amikor Közép-Európában már több országban folyamatban volt a 'rendszerváltás', Kuba egy másfajta problémával nézett szembe: a Szovjetunió nem tudta folytatni az "energiasegélyt" és 'elzárták az olajcsapot'. Azóta a kubai népnek sikerült átmennie egy nagyon fontos 'átalakuláson’, és olyan mezőgazdaságot létrehoznia, ami nem függ a fosszilis energiaforrásoktól.

'Közösség ereje' film jelentősége a megjelenített alternatívákban van; többen kritizálták, hogy ez nem fedi az ottani élet valósága: biztos, de mégis fontos ez a film, és inspiráló is: permakultura, 'vermikultura', kistermelők, helyi piácok, városi kamion-buszok, bringázó orvosok... A film nem az elítről szól, de azokról aki az energiahiánynak ellenére, tudták összefogni, és egészséges, elsősorban bió, élelmiszert termelni, közlekedési problémákat megoldani, és mindennek ellenére, egészségesebb életet élni.
Az 'olajcsúcs' dátumáról régóta vitatkoznak, de tavaly még a Nemzetközi Energiahivatal is bejelentette, hogy a világ egy komoly hiányhelyzetben találhatja magát már 2015 körül. Ez rohamosan növekvő árakhoz fog vezetni, és lehetséges korlátozásokhoz.
Amikor a klímaváltozás miatt a fosszilis energiaforrások használatát amúgy is
radikálisan csökkenteni kell, a kubai példa segít abban, hogy időben készüljünk fel a szükséges társadalmi átalakulásokra. Nyilván nagyon más a helyzettünk, nagyon más a 'rendszer', de a film egy kiindüló pont, nem egy recept...

Ahogy a Kubai emberek mutatták, ebben a helyzetben nem csak veszélyek vannak, de lehetőségek is.
A film magyar változatának terjesztésével az a célunk, hogy minél több közösségi kezdeményezésnek adjunk egy olyan eszközt, amivel egy szélesebb körű együttgondolkodást és közösségi tervezést tud kezdeményezni.
kedd, 2011. november 8. 13:05
Nagyon jó a téma! Kuba izolációs politikája régóta nagyon szimpatikus nekem. (minusz Che Guevara kultusz!) A klíma,meg a Buena Vista Social Club-fíling meg már hab a tortán. Láttad az El Tropico The Lost City című filmet (Andy Garcia)? Mekkora büszke, antibolsevista ,hazafias film. Egy patrióta kubai ember gyönyörű vallomása hazaszeretetről,politikáról,becsületről.
2 megjegyzés | 1 / 1 oldal