Johann Adolf Hasse

9 videó
1699-ban a Hamburg melletti Bergendorf városában látta meg a napvilágot régi egyházzenei család gyermekeként. Apja orgonista és iskolaigazgató volt, fiát is tanítgatta muzsikálni. Johann, akárcsak csak sok más korabeli operaszerző, énekesként kezdte a pályáját. Szép hangjának köszönhetően már 18 éves korábban ajánlatot kapott a Hamburgi Operától, majd 1719-ben a brunswicki Operához szerződött. A komponáláshoz is hamar kedvet kapott: 1721-ben mutatták be első operáját Antioco címen. A darabot igen ellentmondásosan ítélte meg a korabeli közönség.

Támogatói felismerték tehetségét, de azzal is szembesülniük kellett, hogy pártfogoltjuk elég hiányos ismeretekkel rendelkezett. Ezért a következő évben itáliai útra küldték. Hasse Nápolyba utazott, ahol Alessandro Scarlatti tanítványa lett. Közben szorgalmasan ismerkedett más olasz mesterek műveivel is, sűrűn látogatta a város színházainak operaelőadásait. Megismerte és elsajátította a korabeli zenei újításokat, és hamarosan Leonardo Vinci mellett az új zenei stílus egyik első számú képviselőjévé nőtte ki magát Nápoly városában.

1725-ben állt először az olasz közönség elé Antonio et Cleopatra című serenatájával, majd a következő évben bemutatták első Itáliában készült operáját is Sasostrate címmel. A darab akkora sikert aratott, hogy hamarosan egész Itáliát bejárta. A sikeren felbuzdult zeneszerző gyors egymás után komponálta műveit és korának egyik legünnepeltebb színpadi szerzője let

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Dr.Edelényi-Szabó Árpád Ede
 

A. Hasse: Cleofide (1731) - Overtura for strings & b.c. / I Virtuosi delle Muse



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Music (Zene) nemzetközi kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szombat, 2014. április 19. Nézettség: 144

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal