Bordó Sárkány

22 videó
A Bordó Sárkány Régizene Rend 2010 tavaszán alakult Magyarországon. A zenekar elsősorban középkori világzenét játszik, mely műfajnak hazánkban szinte egyetlen képviselői. Repertoárjukban Európa dalai mellett természetesen a középkori magyar énekek és táncok is megtalálhatóak. Hűen ragaszkodnak az autentikus vonalhoz, mind a dallamvilág, a hangszerek, mind pedig a viselet és az előadásmód tekintetében. A különleges és páratlan hangzás alapjául szolgál az európai dudák széles választéka, úgymint- a magyar, román, német és skót dudák, a magyar, ír, barokk furulyák, a középkori síp, hegedű, tambura, ciszter, citera, koboz és a dobok. A repertoárban felcsendülnek magyar, skót, ír, breton kelta, szefárd zsidó, macedón, német, provanszál, spanyol és francia dallamok, valamint a középkor zene stílusjegyeiből, dallamvilágából építkező saját szerzemények is. Az eredmény a sokoldalú, hangulatos hangszeres és vokális zene.
A Bordó Sárkány a hazai várjátékok, hagyományőrző rendezvények mellett, főként az Európában megrendezett folk, középkori és világzenei fesztiválok rendszeres fellépője. Ezek közé tartozik például a „Médiévales de Provins” világhírű franciaországi fesztivál, a romániai "Cetati Transilvane Sibiu", az évek óta megrendezésre kerülő "St. Patrick's day" Bukarestben, Lengyelországban a "Ketrzyn jarmark", vagy a lublini "Hellofolks" világzenei fesztivál. A repertoárban szereplő, egyedi felfogásban komponált és feldolgozott dalaikat bemutatták már Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Németországban, Franciaországban, Romániában, Belgiumban és Hollandiában is.
A zenekar büszke arra, hogy fiatal kora ellenére olyan nagy múltú középkori együttesekkel lépett már egy színpadra, mint például a Haggard vagy a Corvus Corax.
A tagok mindegyike hazánkban elismert zenész, több éves-évtizedes zenei múlttal rendelkezik. A csapat nagyon büszke a legifjabb tagra, Szlama Lászlóra, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanulójaként, egyik professzora jelölése által 2012-ben elnyerte a Junior Prima Díjat, amely a 30 év alatti kategóriában elérhetett legnagyobb művészeti kitüntetés Magyarországon. A sárkányok számára a muzsikálás nem csak hobbi, hanem hivatásuk is és küldetésnek tekintik munkájukat, vagyis képviselni a középkori világzenét itthon és határainkon túl, sajátosan magyaros stílusjegyekkel fűszerezve.
És miért tud ez ilyen sikeresen működni? Mert ősi, természetes, energikus és emberi. Emberek nagyfokú tisztelete a zene iránt, fegyelmezettséggel és elfogyhatatlan lelkesedéssel ötvözve.
A Sárkányok, fellépéseiken 3 különböző területen szórakoztatják a közönséget korabeli viseletben.

1. színpadi fellépés – a színpadi műsoridő 90 perc, melyet énekelt dalok és hangszeres szerzemények alkotnak. Az instrumentális blokkban igen dinamikus, többek között középkori dudákkal, sípokkal, dobokkal megszólaltatott, valamint líraiabb, pl. furulyákkal, kobozzal, ciszterrel előadott darabok szerepelnek.
2. vásári mulattatás – vásárok, várjátékok, reneszánsz karneválok, utcai vonulások, illetve egyéb, hagyományőrző rendezvények „hangulat-varázslása” középkori dudákkal, sípokkal, pengetős hangszerekkel, dobkísérettel.
3. magyar és középkori táncház – táncház, tánc-tanítás.

A táncház, valamint a vásári mulattatás műsorideje korlátlan.
A zenekarnak eddig egy lemeze jelent meg 2011-ben „Világfa” címmel, amelyet 2013 áprilisában követ a második, az „Óperencia” .

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók

 

Bordó Sárkány Party @The Dubliner Irish Pub_Bucharest



A videók megtekintéséhez bejelentkezés és két csillag szükséges. Tájékoztató a csillagokról itt
Ez youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Ez a videó a Zene magyar kategóriába van besorolva.
Feladás dátuma: szerda, 2014. július 16. Nézettség: 196

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

0 megjegyzés | 1 / 0 oldal