Mindenszentek ünnepe - Halottak napja

36 videó
November 1-je Mindenszentek ünnepe, november 2-a Halottak napja a keresztény világban.
Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.
A IV. században Mindenszentek ünnepét még a pünkösd utáni első vasárnap ülték meg (az ortodox keresztény egyház ma is ekkor tartja). Az ünnep a VIII. században tevődött át november 1-jére, amelyen eredetileg egy kelta ünnepet ültek. Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely engedélyével hivatalosan is elismerte az új ünnepet, így ettől kezdve a mindenszentek az egész katolikus kereszténység ünnepe lett. Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért.
A november 2-i Halottak napja jóval későbbi eredetű: Szent Odiló clunyi apát 998-ban vezette be emléknapul a Cluny apátság alá tartozó minden bencésházban. Hamarosan a bencés renden kívül is megülték, és a XIV. század elejétől Róma is átvette. A halottakról, elhunyt szeretteinkről való megemlékezés, az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapul.

Azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és büntetésteher van még lelkükön, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy tehetnek valamit elköltözött szeretteikért imával, vezekléssel, szentmisével.
http://kulturport.hu

 
 

Videók

Videó Listák

Magyar videók

Nemzetközi videók


 
Fodor Istvánné Edit
 

ELHUNYT SZERETTEINK EMLÉKÉREEz youtube.com videó.
Segítség a youtube.com típusú videók lejátszásához: Kattints Ide
Feladás dátuma: csütörtök, 2012. október 11. Nézettség: 623

   

Tetszik  

Videó megjegyzések

szombat, 2012. október 13. 12:21
Köszönöm!Szívem szeretetét nyitotta meg!
szombat, 2012. október 13. 12:33
Összeszorul a szívem !
szombat, 2012. október 13. 12:39
Csodálatos!
vasárnap, 2012. október 14. 15:05
Köszönöm hogy írtál.Én is nagyon szeretem ezt a videót.Sajnos nekem már a szüleim nem élnek.De a szívemben ők velem vannak.
4 megjegyzés | 1 / 1 oldal