Tapolca vára


Tapolca vára

A Tapolcai-medence közepén, bazalthegyekkel körülvéve fekszik a város. Első lakói szlávok lehettek, ők adhatták a városnak a Tapolca nevet. Okleveleinkben először 1272-ben említik

,,Topulcha" alakban, amikor már egyháza és vásárvámja volt. Templomát 1290-ben Boldogságos Szűz tiszteletére szentelték. Ez időben a város kegyura Tapolcai Lőrinc volt. 1327-ben ,,Turulthapolca" néven említették, Pál nevű papja is szerepelt. 1333-Ban esperesi székhely. Nagy Lajos király 1378-ban az általa alapított leveldi karthausi rendnek adományozta a helységet. Az itteni erősség Szécsi Dénes esztergomi érseknek 1448. május 20-án kelt és jegyzőkönyvileg hitelesített oklevelében szerepel, amely szerint Silvester városlõdi prior, Gersei Pető és László által Tapolca mezőváros elpusztítása és ott a Mária egyházból épült erősség lerombolása miatt kibékültek.

Arról, hogy ki és mikor alakította át a templomot erősséggé, nincsenek adataink. Hegyesd vára után 1560-ban Tapolcát is elfoglalta a török, ahol huszárvárat, illetve palánkvárat épített. Ez feltehetően a hódoltság végén pusztulhatott el.

 


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. március 14.
Nézettség: 2,296 Kategória: Varaink, kastélyaink
Előző cikk: Szolnok vára Következő cikk: Tata vára

Forrás:
www.magyar-varak.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: