A Balaton lecsapolásának kalandos története


A Balaton lecsapolásának kalandos története

Hazánk és egyben Közép-Európa legnagyobb tava rendkívül változatos vízszintjének köszönhetően sok gondot okozott a történelem során a környéken élőknek. A terület mocsarassága (a mai Somogy és Zala megyék területe) megközelíthetetlen és zárt világot alakított ki hosszú évszázadokra. A tó élővilágáról már írtunk, ahogy irodalmi szerepéről is; ugyanakkor lecsapolásáról, "megszelídítéséről" még nem.

A vízszint ingadozására már az ókorban próbáltak megoldást találni, és szabályozni a vízszintet. Az első vízelvezető csatorna a III. században készült, Galerius császár megbízására. Az uralkodó elsődleges szempontnak tartotta a mai Fenékpusztán átvezető hadiút, valamint az ott lévő erődítmény biztosítását, melynek romjai napjainkban is látogathatóak. A vízelvezető csatorna meg is épült a mai Siófok térségében, ám számottevő települések az ingadozó vízszint miatt csak a magaslati területeken jöttek létre.

A „Magyar Tenger” szabályozásának ötletét hosszú idő után az 1770-es években vetették fel újra. Ebben a tervezetben már a Sió is szerepelt. A császári udvar számára létfontosságú volt a szántóföldek, legelők területének növelése, illetve a Duna és a Balaton között egy áruszállítás szempontjából biztos hajózóút kialakítása. Ezt az előkelő felkérést a korban nagy hírnévnek örvendő mérnök, Krieger Sámuel kapta meg, aki egyébként az első hiteles, mai napig helytálló Balaton-térképet is megalkotta. Krieger három tervezetet készített, melyek mindegyike más mértékben csökkentette volna a tó vízszintjét. A legdrasztikusabb elképzelésében csak egy hajóútnyi csatornát hagyott volna a Balaton közepén. A terveiből azonban a történelem során semmi nem valósult meg.

Az ügy egy időre újból feledésbe merült, ám a XIX. században megint napirendre került. 1863-ban meg is épült az első fazsilip Siófoknál. Ez kezdetben remekül működött, ám az idő során egyre kevésbé bírta az időjárás nehézségeit. Az 1866-os, rendkívül aszályos évben nem is tudták megakadályozni a Balaton vízszintjének radikális csökkenését. A vízszint csaknem 50 cm-rel volt a siófoki vízmérce 0 jelzése alatt. Ezért részben a zsilip kezelőit hibáztatták, mivel feltehetőleg túl sok vizet engedtek le a tóból. Ebben az évben egyébként az aszály máshol is jelentősen kihatott az emberek életére. Korabeli források alapján a Fertő-tó és a Velencei-tó ki is száradt. A rákövetkező évben viszont a fordítottja történt, a zsilip túl kis átmérője miatt nem valósult meg.

A szeszélyes vízszintváltozás később is sok árvizet okozott, 1891-ben például a rendkívül magas víz elöntötte a balatonfüredi sétányt, valamint több mezőgazdasági területet. Ezek mellett a  siófoki zsilipet is alaposan megrongálta. Mondhatni ez volt az „utolsó csepp a pohárban”: az év végéig befejezték az új vastáblás betonzsilipet, melynek segítségével a mai napig kontrollálják legnagyobb tavunk vízszintjét.

A Balaton vízszintszabályozása az 1977-től bevezetett rend szerint évente +70 és +100 cm közötti vízszinttartást írt elő. Ezt az előírást 1997-ben módosították, és a felső szintet +110 cm-re emelték. Ezzel a beavatkozással jelentősen megemelték a tóban tározott víz mennyiségét.  A Balaton vízszintjét a siófoki vízmérce "0" cm pontjához viszonyítják, amely 103,41 m Balti tengerszint feletti magasságnak felel meg. Ha a vízszint meghaladja a felső, 110 cm-es szintet, az alacsonyan fekvő, elsősorban a déli oldalon található part menti területeket a tó eláraszthatja, ezért a siófoki zsilip nyitásával a vízállást szabályozni kell. Erre 2005. ősze óta többször volt szükség, 2012-ben viszont a túl alacsony vízállásról szóltak a hírek. Szeptemberben többször regisztrálrak 40 cm alatti vízállást. A negatív rekordot azonban a 2003-as év tartja, akkor mindössze 23 cm-es volt a vízszint.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. március 28. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,925 Kategória: Magyarország
Előző cikk: A Balaton Következő cikk: A börzsönyi kisvasutak világa

Forrás:
www.zoldmuzeum.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: