Marosvásárhely


Marosvásárhely

Az első település, amelyet ténylegesen a mai Marosvásárhely elődjének tekinthetünk, a 11. században alakult ki. Az első birói kiváltságot Mátyás király ajándékozta a városnak 1470-ben, majd ezt 1482-ben egy vásáros kiváltság is követte. 1849. július 30-án innen indult Petőfi és Bem a segesvári csatába. 1940-1944 között Magyarországhoz visszacsatolták a várost, ennek hírére megszólaltak a templomok harangjai. A városba először a Székelyföldre előreküldött Gyorshadtest vonult be, Miklós Béla tábornok vezetésével, 1940. szeptember 10-én. Az alakulat csak áthaladt a városon, így a honvédség ünnepélyes fogadtatására szeptember 15-én került sor, amikor a IV. hadtest szekszárdi 12. gyalogdandárjának egységei vonultak be élükön Nagy Vilmos tábornokkal. Marosvásárhely 1947. február 10-i párizsi döntéstől kezdve újból Romániához került, a magyarok számára 1950-1968 közötti Magyar Autonóm Terület, majd a Maros Magyar Autonóm Tartomány központja. 1990 márciusában volt a „fekete március”-nak nevezett marosvásárhelyi pogrom, vagyis etnikai zavargások törtek ki az akkor még többségben lévő magyarság és a kevés helyi, illetve az annál nagyobb számú, a környező román falvakról behozott románság között. A legmagasabb nyilvántartott népesség 164 445 lakos volt (1992),aminek 51,4%-át magyarok tették ki. 2002 népszámlálási adatok szerint a magyarság kisebbségbe került. Ennek okai részben a demográfiai hanyatlás felgyorsulása és a magyarok kivándorlása.

Látnivalók:

A várban található a református vártemplom. A templomot a 14. században a ferencesek építették. A 16. században Marosvásárhely a reformáció oldalára állt és a templom 1557-1559 környékén a reformátusok tulajdonába került.

Kulturpalota: A főterén álló meghatározó épület 1911 és 1913 között épült. Az épületet a Bernády György polgármeser által felkért budapesti Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte.

Leirása: a kiírt pályázatot Komor és Jakab egy kétemeletes épülettervvel nyerte meg, csak később, Bernády György polgármester kérésére alakították három emeletesre. Az ablakokon magyar mondák jelenetei elevenednek meg. A tető kék, vörös és fehér cserepek fedik, melyeket a híres Zsolnay gyár készített. A harmadik emeleti szinten, a külső homlokzatot, Körösfői-Kriesch Aladár "Hódolat Hungáriának" című mozaikja díszíti. Középen Hungária allegorikus nőalakja ül a trónon, fején a magyar korona és kezében kard található. A mozaik két oldalán sisakos Frany von Tuck és Gustav Klimt Pallasz Athéné áll. A bal oldali angyal kezében Marosvásárhely címerét és a jobb oldali meg Mátyás király címerét tartja. A főhomlokzaton a szobrok és reliefek kőből és bronzból készültek, ezt még nemzeti pantheonnak is nevezik. Az első emeleten elhelyezkedő Tükörterem négy rézdomborításúfélkupolákkal díszített íves ablakok mellvédjén magyar írok arcképei tünnek fel (Kazinczy Ferenc, Tompa Mihály, Kemény Zsigmond stb.). A négyeskapú felett lévő négy bronzrelief Szent Erzsébetet, Bolyai Jánost és Farkast, Aranka Györgyöt és Erkel Ferenc Bánk bánját elevenítti meg. Az oldalhomlokzaton félköríves záródású mozaikok találhatók.

Teleky – Bolyai könyvtár (Teleky Téka): A könyvtárat 1802-ben létesítette gróf Teleki Sámuel, Erdély kancellárja, aki nemcsak gazdag, de rendkívül művelt ember is volt, több európai egyetemen tanult. Vagyona nagy részét a több mint 40 000 kötet megvásárlására fordította, amellyel létrehozta a ma nevét viselő Közkönyvtárat. A könyvtár több ősnyomtatványt, sok régi könyvet, kéziratot és könyvritkaságot őriz. Teleki Sámuel halála után a Téka rendszeres gyarapodása akadozni kezdett, majdnem megszűnt.

A II. világháborút követő években a Teleki Könyvtár állami kezelésbe került. 1955-ben a Téka épületébe költözött a marosvásárhelyi Református Kollegium Nagykönyvtára (Bolyai Könyvtár), majd 1962-ben Teleki-Bolyai Könyvtár néven egyesítették a két gyűjteményt.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. január 7. Szerkesztette: Balázs István László
Nézettség: 1,820 Kategória: Erdély
Előző cikk: Marosillye Következő cikk: Medve Barlang


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: