SZOMORÚ KARÁCSONYUNK Mónika kislányom emlékére


SZOMORÚ KARÁCSONYUNK  Mónika kislányom emlékére

 

 

 

 

 

 

 

 

 SZOMORÚ KARÁCSONYUNK

Mónika kislányom emlékére

 

      Karácsony Szenteste Napja volt akkor. Az életben soha nem felejtem el azokat az órákat és perceket, amik velünk történtek. 32 évvel ezelőtti a szomorú történet, de mintha a mai nap eseményei zajlottak volna le előttem filmszerűen leperegve. Egész éjjel esett a hó. Vastagon ellepte az utakat, házakat, a mi udvarunkban is fehérlett szerteszét a hófehér égi áldás. Édesapámmal felváltva hánytuk a havat az udvarból kifele az utcára, mert a családi házunk egy mesterséges kis dombra épült, körülbelül 150 méterre. Miközben mi ezzel voltunk elfoglalva, a szobánk melegében a féléves kislányom arcára bíborpír ült ki és keservesen sírt. Nem lehetett megvigasztalni, mert belázasodott. Nem evett semmit sem már órák óta, a láza sem akart lemenni. Próbálta a feleségem és édesanyám vizes borogatással, lázcsillapító kúppal, de nem jártak eredménnyel.

      Nem bírtam tovább a keservesen síró kicsikém szenvedését nézni, mikor néha bejöttünk melegedni, ezért a szakadó hóesésben felkerestem a körzeti doktornőt. Kérésemre viszonylag hamar kiérkezett és megvizsgálta, majd így szólt:

 -Egy kicsit meg van fázva a baba. - Adják neki továbbra is a lázcsillapító kúpot, pár nap múlva rendbe jön. – szólt, azzal fogta a táskáját és elment.

      Sajnos nem vált be a jóslata, mert a kislánynak továbbra sem ment le a láza, tűzforró volt a kis teste, könyörgő arccal tekintett ránk síró arcocskájával. De jó is lenne tudni, hogy mit panaszkodik ilyenkor. De jó lenne tudni, hogy az a könyörgő gyönyörű szempár mit akar elárulni. De jó lenne tudni, hogy a keserves gügyögésével mit szeretne mondani, mije fáj, mi a baja szegénykémnek. Sajnos a kommunikáció ebbe a korban még eléggé hiányos, mi csak a rettenetes szenvedését láttuk. A doktornőt nem tudtuk visszahívni, mert elutazott a szüleihez Budapestre. Egyébként is eléggé kezdő orvos volt még, nem igazán volt gyakorlata, főleg gyermekgyógyászati téren. Nyilvánvalóan a picikém baját sem ismerte fel, azért nem javul az állapota. Mi legyen a teendő most, tanakodott a család. Szent Este napja van ma, honnan kerítsünk orvost ilyenkor, késő délután már.

     A családi tanács döntött. Irány a telefon, a szomszéd községben ismerős az orvos, aki helyettesíteni szokta a mi körzetünket is. Szaladtam ki a Posta mellé, ahol egy kurblis telefon volt a fülkében. 1973 Karácsonyát írtuk, akkor még gyerekcipőben járt a távközlési technika nálunk. A vonal túlsó végén egy körzeti központos jelentkezett be, aki kapcsolta az orvos lakását.

 -ifjabb Nagy Bálint vagyok Drága doktor Úr! Legyen szíves átjönni, mert a pici lányom nagyon beteg. A doktornő hazautazott, a kislány láza nem megy le, úgy gondoljuk, nagy fájdalmai vannak.

 -Menjen haza nyugodtan. Azonnal felöltözöm és fél órán belül, ott leszek. Addig továbbra is tegyenek rá vizes borogatást!

     Gyorsan hazamentem a hírrel és kiálltam a szakadó hóesésben a ház elé, hogy megvárjam a jó öreg doktor bácsit, aki a családunknak is jó ismerőse volt. KB 8 kilométerre lakik a szomszéd községben, elég gyorsan megérkezett. Köszöntöttük egymást, majd az orvosi táskáját kivéve a kocsiból, bementünk a házba.

      Mikor beértünk, a család éppen próbálta vigasztalni a beteg kisbabát, de az most is csak keserves sírással reagált minden nyugtató szóra.

 -Jó napot kívánok a családnak. Hol van a beteg kisbaba, lássuk csak. Vetkőztessék le, hogy megvizsgálhassam!

      Az asszonyok kibontották a babánkat a ruháiból, a jóságos doktor bácsi pedig barátságos hangon szólva a kis beteghez, a hallgatójával elkezdte vizsgálni, közbe némán egyre sűrűbben csóválta a fejét. Hümmögött magában, szinte láttam az arcán azt a mérges kifejezést, amitől végigfutott a hátamon a hideg. Úgy éreztem, hogy nagy baj lehet, ahogyan vizsgálódik, és csak ingatja a fejét egyre. Egyszer csak felállt és hangosan felém fordulva így szólt:

 -Szaladjon gyorsan Barátom, és sürgősen hívja a mentőket, ennek a babának súlyos tüdőgyulladása van! Kórházba kell vinni minél előbb, hogy megelőzzük a még nagyobb bajt, mint ami most van.

      Gyorsan felöltöztem és már szaladtam is ki a Posta elé, és újból megtekertem a kurbliját a telefonnak, majd a Mentőállomást kértem. Mikor bejelentkezett elmondtam a Juhász doktor úr által felállított diagnózist és kértem, hogy azonnal jöjjenek hozzánk. Nyugtázták a kérést és megígérték, hogy amilyen gyorsan tudnak jönni Zircről, annyira igyekeznek. Hazarohantam a hírrel, a család asszonynépe pedig előkészítette beteg babánkat a szállításra. Újólag kimentem a ház elé, hogy jelezzek a Mentőknek, mikor megérkeznek.

      A hóesés nem akart megállni. A házak ablakaiban kigyúltak a karácsonyi fények. A jó meleg szobákban mindenki várta Jézus Krisztus születését a feldíszített fenyőfák előtt. Mi itt álltunk aggódó szívvel a Mentőt várva, nem gondolva most hogy ünnepelni kellene a Szeretet ünnepét, a Karácsonyt. Jézus születését, egy olyan napon, amikor a mi kis betegünk forró homlokán és arcocskáján nem akar a lázpír kihunyni.

      Közben megérkezett a Mentő és a feleségemmel beszálltunk. A jól felöltöztetett, bebugyolált Mónikánkat én fogtam az ölembe. Magamhoz szorítottam kis testét. Óvó – féltő szemmel néztem minden rezdülését, minden kapkodó lélegzetvételét. Őriztem, figyeltem, hogy az állapota hogy alakul. Voltak olyan pillanatok, amikor úgy éreztem a kezeim között hal meg akkor, mikor egy másik kisded érkezését ünnepli a keresztény világ. Ilyenkor a mozdulatlanságát látva, meg a lélegzését sem hallva, megráztam, szegénykémet. Mikor felsírt, akkor tudtam, hogy él még a szemünk fénye. Az életemet adtam volna akkor azért, hogy ne kelljen szenvednie kisbabánknak. Közben beérkeztünk Zircre a Kórházba, de onnan azonnal átirányítottak bennünket Veszprémbe, a Gyermekkórházba.

      Az érkezésünkről már rádión értesítették az intézményt, ezért szakavatott kezek azonnal átvették és vitték a vizsgálóba. Mi ott kint ültünk a feleségemmel a folyosón és sírva vigasztaltuk egymást. „Ugye nem lesz baj? Nem hal meg a szemünk fénye a szeretet ünnepén Karácsonykor, hisz annyira vártuk a megszületését és most súlyos betegen szenved?”

       Óráknak tűnt az – az idő, ameddig vizsgálták a picit. Ekkor kijött a doktornő és közölte velünk, hogy itt kell fognia babánkat, mert súlyos beteg. Azonnal infúziót kap, aztán megkezdődik a további vizsgálat és kezelés. Mikor átvitték a kórterembe és bekötötték a folyadékot, beengedtek hozzá bennünket elbúcsúzni.

     Ott feküdt az ágyikójában a mi kis Mónikánk. Félrefordított kis fejével felénk fordult és az ajkain kis hangfoszlányok jöttek ki, mint aki azt akarná mondani:

 -Ne aggódjatok, meggyógyulok gyorsan, és közöttetek lehetek!

      A fejéből kiállt egy tű, ahhoz volt csatlakoztatva az infúzió. Kérdésünkre a doktornő elmondta, hogy ilyen pici babának még nem lehet vénába kötni, ezért fejen keresztül adagolják az éltető folyadékot. Egy darabig gyönyörködtünk a betegségében is szomorúan szép kislányunkban, majd megcsókolva még mindig forró arcocskáját, sírva búcsút vettünk tőle és kiléptünk a kórterem ajtaján. Elindultunk a buszpályaudvar felé, miközben a sűrű hóesésben az emberek a meleg szobáikban a Megváltó születését ünnepelték, mi pedig szomorúságot kaptunk ajándékba.

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Zirc. 2005. 12. 12

 

U.I. 2006. június 30. – án Szeretett Kislányom Krisztusi kort megérve, 33 évesen átadta lelkét a Teremtőjének. Ezzel az írásommal az emlékének szeretnék adózni

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2013. 12. 24. Karácsony Szenteste Napján

 

 

 

 

       


Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. december 24. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 1,142


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: