Margitsziget felújított zenélő szökőkút


Margitsziget felújított zenélő szökőkút

2012 évben volt 50 éves a szökőkút. - A felújításnak csak az egyik oka volt az, hogy a régi szökőkút teljesen tönkrement, mert a beruházás Tarlós István főpolgármester szerint a Margitsziget tetszhalott állapotból való felébresztését is jelképezi. Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester a felújított margitszigeti szökőkút avatásán 2013. július 1-jén.

............ 

 

Saját fotózás 

 

11 év után felújították a margitszigeti szökőkutat és a Margitsziget a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá került. Tarlós István főpolgármester arról tájékoztatott, hogy a 35 méter átmérőjű, több mint ezer négyzetméter vízfelületű, mintegy 400 köbméter vizet tartalmazó, mostantól szebb és látványosabb szökőkút európai viszonylatban a legnagyobbak közé tartozik, felveszi a versenyt még az európai éllovas barcelonaival is. Emlékeztetett, hogy a sziget bejáratát 1962 óta ékesíti szökőkút. - Budapest tavaly határozta el a Margitsziget revitalizációját, amelynek első állomása az újjávarázsolt szökőkút és annak környezete - mondta, megjegyezve, hogy a létesítmény újjáépítéséhez több száz millió forintos támogatást biztosított a kormány. - Az eddig a XIII. kerülethez tartozó sziget közvetlen fővárosi irányításáról szólva a főpolgármester kijelentette: vannak, akik a Margitsziget "einstandolásának", kaszinó idetelepítésének víziójával riogatják a közvéleményt, mindez azonban nem igaz, mert a Fővárosi Önkormányzat a kabinet támogatásával "csakis a közjót kívánja szolgálni". - A Margitsziget fejlesztésének lépései között említette Tarlós István a teljes csatornázást, lóvasút kiépítését, elektromos buszok beszerzését, a Palatinus strand fejlesztését, sportpálya-felújítást és -bővítést, ingyenes wifihálózat létrehozását, a japánkert és a futópálya felújítását, valamint az öntözőhálózat kiépítését. - Beszédében mind a kormányfő, mind a főpolgármester kitért a néhány héttel ezelőtti dunai árvízre, méltatva a védekezést, és azt, hogy sikerült megvédeni a Margitszigetet. - A beszédek után Orbán Viktor és Tarlós István egy jelképes gombnyomással elindította Magyarország legnagyobb szökőkútját, majd megtekintették a különböző komoly- és könnyűzenei aláfestésű vízi koreográfiát. (MTI) - A felújításra 400 millió forintot áldoztak. Magyarországon az elmúlt években beindult a látványfejlesztés, amivel javítani kívánják az emberek közérzetét. - A tér központi helyén található a kismértékben szerkezetileg módosított, vasbeton szerkezetű körülbelül 35 méter átmérőjű, körülbelül 900 négyzetméter vasbeton szerkezetű medence. A medencében 30 cm, 50 cm és 70 cm vízmélységet terveztek, így összesen körülbelül 400 köbméter víz található a medencetérben. A medencében egy, Magyarországon egyedülálló vízképet létrehozó, a vízfelületből programszerűen ,,fellövellő" vízkép betervezését határozták el, melyek akár állandó dinamikus, változó mozgásban is lehetnek, a betervezett gyors zárású mágnesszelepek programozott ki-bekapcsolgatásával. - A körgyűrűkbe betervezett 196 darab telesugár fúvókák egyszerre maximum 4-10 méter magas vízoszlopot képesek létrehozni, de mivel a fúvókák alá beépített speciális gyors zárású mágnesszelepekkel egyenként szabályozhatóak, így csak a programban meghatározott időközönként működnek egyszerre. A vízjáték beállítását a programozással lehet változtatni.

........

Az inox osztócsövek a medence vasbeton alaplemezében, míg a mágnesszelepek és a vízalatti lámpatestek a biztonságos elhelyezés érdekében ráccsal fedett technológiai ,,süllyesztékekben" kerültek beépítésre. A szökőkút mellett tervezett villanyoszlopon került elhelyezésre egy szélérzékelő berendezés, melynek jeleire (szélerősség változás) a szökőkút vízoszlopmagassága automatikusan változik. A fúvókák tövébe egyenként 1 darab, összesen közel 250 darab LED lámpatestet terveztek be, melyek biztosítják a vízsugarak megvilágítását, az energiahatékonyság miatt LED-es világító egységekkel. A vállalkozó szerződése 8 zenés vízjáték programozását tartalmazza, van arra is lehetőség, hogy a későbbiekben tetszés szerinti zeneszámok kerüljenek a programba. A margitszigeti szökőkút zenéi: 1. Vivaldi: Négy évszak - Tavasz 2. Simon és Garfunkel: Cecilia 3. Verdi: Nabucco - Rabszolgakórus 4. Creedence Clearwater Revival: Who'll Stop The Rain 5. Brahms: Magyar Táncok 1. tétel 6. Shadows: Kon-Tiki 7. The Rolling Stones: Let Me Down Slow 8. Andrea Bocelli: Time To Say Goodbye A margitszigeti szökőkút zenéi napi bontásban: 1. Délelőtt 10.30 - 4 dal 2. Délután 17.00 - 4 dal 3. Este 18.00 - teljes blokk 4. Este 19.30 - 4 dal Este 21.00 - teljes blok


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. július 8. Szerkesztette: Antal Mária
Nézettség: 2,946


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: