Öregedés-Egészségesnek maradni


Öregedés-Egészségesnek maradni

Öregedés 

Egészségesnek maradni

A legtöbb ember gyűlöli az öregedést. Fiatalok akarnak maradni, vagy legalábbis középkorúak. Ám az idő nem áll meg,.....!!!!!!! 
 

Az emberek korát egyre inkább intellektuális és társas képességeik, nem pedig életkoruk alapján határozzák meg.
Nem a kor, hanem az egészség szabja meg kinek-kinek a státusát.
 Az időskor akkor veszi kezdetét, amikor a betegség és munkaképtelenség korlátozza a mindennapi feladatok teljesítését. Néhány ember igen öreg, noha éveinek számát tekintve nem kellene annak lennie. Ők általában krónikusan betegek, sérültek, vagy tragédia áldozatai, akik közül sokan visszavonulnak, szinte lemondanak az életről. Mások pedig fiatalosak és életvidámak, életerősek maradnak, s előrehaladott korukban is érdeklődők és tevékenyek. 

                                                                                      Vannak, akik azt állítják, hogy jobb idősebbnek lenni.

Lehetséges ez?

Szemlélet kérdése. A fizikai erő, energia, a kevesebb betegség szempontjából a fiatalság jobb. Ám a jobb ítélőképesség és belátás, kevesebb izgalom, több szabadság tekintetében az idősebb kor lehet jobb is, mint az ifjúkor. 
És a tapasztalat is segít. A legtöbb filozófus, szerző, festő és író például az idő múlásával egyre jobb munkát végez.

De a legtöbb idős ember krónikus betegségektől szenved…

 A magas életszínvonalú nyugati társadalomban a 65 év felettiek csoportja 8 százalékának van valamilyen egészségügyi problémája, például magas vérnyomása, ízületi gyulladása vagyszívbetegsége.

Ám e betegségek többsége nem tesz cselekvésképtelenné. Az idősebb emberek körülbelül 95 százaléka részt vesz a közösségi, társadalmi életben, és legtöbbjüknek saját háztartása van. 


Az idő előtti öregedés és munkaképtelenség többnyire életmódbeli tényezők következménye: dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, kávéélvezet, és a drogokkal, gyógyszerekkel való visszaélés. A túlsúlyos állapot felgyorsítja a fizikai és szexuális hanyatlást. A zsíros, finomított ételekből álló étrend, a rendszeres testgyakorlás hiánya életkorukhoz képest megöregítheti az embereket. 

A feledékenység vajon nem intő jel?

Az idősebb emberek esetében a feledékenységet eltúlozzák. Stressz, idegesség, gyorsan pergő események, túltöltött memória, valamint az érdeklődés hiánya bármely korban feledékenységet idézhet elő. 

A depressziót, amely sok idős ember életét megkeseríti, gyakran tévesen szenilitásnak diagnosztizálják. Csak néhány embernél fejlődik ki Altzheimer-kór vagy más, eredetileg időskori elmebaj. A legtöbben hosszú ideig még figyelemre méltó emlékezőtehetséggel rendelkeznek, főleg ha tevékenyek és egészségesek maradnak. 

Sok idős ember végzi öregotthonban…

Amerikában csak a 64–75 évesek két százaléka él öregotthonokban. Csupán a 85 éves kor felettiek esetében éri el ez a szám a húsz százalékot. 
A társas aktivitás visszaszorítja az öregedési folyamatot. Segít ebben a mozgás, az étrend szerepének jobb megértése, az odafigyelés az egészségügyi problémákra. Az emberek ma értelmileg és fizikailag egyaránt egészségesek maradhatnak gyakran nyolcvanas és kilencvenes éveik között is. Sokan még szexuálisan is aktívak ebben a korban.

A tudósok arra is rájöttek, hogy az optimizmus, a derűlátó magatartás ténylegesen felfokozza a szervezet immunmechanizmusát.

Ez a bonyolult védelmi rendszer a jó egészség egyik fő kulcsa.

A Biblia így szól erről:

 “A vidám elme jó orvosságul szolgál; a szomorú lélek pedig megszárítja a csontokat.” (Példabeszédek könyve, 17:22) 
 


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2011. december 1.
Nézettség: 859


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: