ESTj - Holmes, Az Igazgató


ESTj - Holmes, Az Igazgató

Logikai-érzékelő extravertált (racionális)

Semmi más dolog nincs, amely oly nagy valószínűséggel képes a békét elhozni, mint az ellenséggel való találkozásra történő alapos felkészülés — George Washington.

Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle detektív történeteinek hőse.

1. Gyors, tisztán látó, józan gondolkodású. Tudja, hogy hogyan kell intelligens és logikus módon cselekedni. A testtartása sportos, arcvonásai élesek és durvák, mintha gránitból faragták volna, és mindezek az idegességet és a nagyfokú belső lobbanékonyságot elrejtik. A mottója így hangzik: erő, integritás és kötelességtudat. Felderítőnek született – az összes csatornát felhasználva, minden elérhető információt begyűjt egészen addig, amíg egy abszolút tiszta képet nem kap, ami garanciát ad neki arra, hogy biztosan cselekedhet.

2. "Bármit csinálok, azt jól csinálom". Még egy idézet: ”Van egy ajándék, amely e legjobb baseball játékosokat és csapatokat jellemez. Az a vad roham. Ez az a képesség, hogy gyorsabban futunk, mint ahogy kellene, gyorsabban mozgunk, mint ahogy kellene, és még arcátlanabbak vagyunk, mint ahogy az kellene.” (Ph.Brooks). A kezdeményezőkészség nála alkati, határozott, és a figyelem középpontjában szeret lenni. Az igazát rámenősen és hevesen védi. A feletteseivel szemben sem félénk, sőt inkább agresszívvá válik. Azt az üzletet csak ő ismeri, aztán tökéletesen megy, ha a szükséges tempót már a kezdetektől beállítottuk. A halogatást nem tűri, minden munkában a minőség és az alaposság lelkes harcosa. Kiváló katonatiszt. Thomas Edisonhoz hasonlóan ez a típus napi képes 19.5 órát is dolgozni.

3. A harag az erőnek a hatalmas istene. Más embereket képes a nyugalmi helyzetükből kimozdítani. Nem sokat beszél arról. hogy mi jó, mivel azt magától értetődőnek tekinti. Elégetlenkedő érzelmeivel képes mások érzelmeit elnyomni. Hiszi, hogy a felesleges érzelmek fárasztják az embereket, ami teljesen igaz, ha azt a duáljára (A Humanista) alkalmazzuk. Egy beszélgetés folyamán nyomást gyakorol a beszélgető partnerére, sőt próbálja megfélemlíteni, de ha az emberek nem ijednek meg tőle, akkor udvariassá és előzékennyé válik. A dühöngés a védelmi vonala olyan helyzetben, amikor azt reménytelennek érzi. Dühöngésének célja, hogy partnerét mobilizálja és amikor ezt eléri, ő lenyugszik.

4. Hit a becsületes játékban. A szabályokhoz való alkalmazkodást az erő jelének tekinti. A ravaszságot és a körmönfontságot nem viseli el, a csalókat és az agyafúrt embereket utálja. “A politikai manőverezésnek gyors eredménye lehet, de a valódi maradandó és a kézzel fogható eredményt csak a kemény munka hozhat.” (Kim Philby). Szereti a rendet. Ha egy új dolgot vásárol, akkor először biztosan annak leírását fogja elolvasni és csak azután fogja azt bekapcsolni. A híres utazó, Roald Amundsen, egész életében kerülte az extrém helyzeteket, "A győzelem azokra vár, akik a dolgaikat rendben tartják", szokta mondani “ez az, amit mi jószerencsének hívunk. “Hisz a becsületes munkában. “Ha minden könnyűnek látszik, az csalhatatlan bizonyítéka annak, hogy a munkát végző messze van attól, hogy jártas legyen benne és így a munka a hozzáértését meghaladja." (Leonardo Da Vinci).

5. Egy tartózkodó, erős jellemvonás katonatisztek számára. Jó felépítésűnek látszik, egyenes testtartása van, még akkor is, ha sohasem szolgált a hadseregben. Jól és elegánsan öltözködik, de tüntetőleg nem visel semmit. A ruháit hosszú ideig hordja, ami mindig permanensen frissnek látszik, mintha az idő nem fogna rajta. Kényelmetlen cipőket sohasem vásárol, más ruhái ízlésesek. Egy esztéta.

6. A kapcsolatmegtartó. Ragaszkodik a már kialakult kapcsolatok ápolásához, ő az aki ünnepek környékén képeslapokkal árasztja el a távol élő barátokat, ismerősöket. Megfigyeli az embereket, tanulmányozza jellemüket, viselkedésüket és saját logikailag kialakított skatulyáiba helyezi őket. Nagyon értékeli a szakmai és emberi hozzáértést, a profizmust.

7. A hárító. Mások érzelmi kitörései, megnyilvánulásai kellemetlenül érintik, veszélyként érzékeli őket. Ha azt gyanítja, hogy valaki kritizálni készül őt, máris támadásba lendül, hgy megelőzze, mert a kritikát nagyon rosszul tűri. Utána persze megbánja, de nem tud bocsánatot kérni. Nagyon nehezen hajlandó beismerni, hogy tévedett, amikor belátja, akkor sem ismeri el hangosan, inkább duzzog.

8. Kiváló házigazda. Remek vendéglátó, kitűnően főz, parádésan teríti meg az ünnepi asztalt, minden csillog-villog és mindenkit az őrületbe kerget a félelmeivel, hogy nem lesz tökéletes minden a vendégek érkezésekor.

9. Rossz beteg. Utál betegeskedni és nem is tud. Ahelyett, hogy hagyná regenerálódni a szervezetét, folyton a tüneteken rágódik, keresi az okokat, összehasonlítja a diagnózisokat és persze kifogásolja az orvosok szakmai hozzáértését. Mindezzel jelentősen hátráltatja a felépülést.

A típus duálja (a pszichológiailag kiegészítő típus): Dosztojevszkij, A Humanista (etikai-intuitív introvertált).


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. március 8. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 5,696 Kategória: Személyiség » Személyiségtípusok
Előző cikk: ESFp - Caesar, A Politikus Következő cikk: ESTp - Zsukov, A Légionárius


   







Tetszik 2 Aknai Anna, és még 1 tag kedveli
Aknai Anna

Megjegyzések

Rátky Sarolta
hétfő, 2011. május 2. 18:32
Szép gondolatok!

Bolyó Antal András
péntek, 2011. július 1. 12:23
Valószínűleg sok igazság van benne
Pocsi Zoltan
szerda, 2011. október 5. 18:02
90% igaz...Tudtam hogy a kerdo mit szeretne hallani de azt irtam ahogy erzek...Nem sokat adtam velemenyekre...A 7# az abszolut ream illik....Ez csak a magan velemenyem...
Molnár József
kedd, 2013. január 15. 01:09
nem nekem irodott
Mezei Judith
szerda, 2013. március 13. 21:23
95%-ban ram illik.Nem tudom ez jo vagy sem,vagyis tudom ,hogy jo nekem,de azt hiszem emiatt nem konnyu elni velem.Mindig sok baratom volt,de ma mar,(66 eves vagyok)egyedul erzem jol magam.Bejarok az egyetemre tanulni,amit mindig szerettem volna,csak nem volt lehetosegem.Udvozollek Las Vegasbol
Vajda Monika
kedd, 2013. július 2. 23:02
99%-BAN en vagyok,en mindig azt mondom aki szeret es tisztel igy fogad el,a hibaimmal es a jo vonasaimmal eggyutt!!!!! :)
Aknai Anna
péntek, 2014. január 17. 16:45
találó az írás..




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: