ENTj - Jack London, A Vállalkozó


ENTj - Jack London, A Vállalkozó

Logikai-intuitív extravertált (racionális)

Jack London - amerikai író, költő

1. „Az idő nem vár!”. Fáradhatatlan a munkában, a tudományban, vagy bármi olyanban, ami a jövőben objektív eredményeket hoz. Mindent nagyon gyorsan csinál, szinte ég a keze alatt a munka. Még a járása is nagyon különleges, pattogó, és ha teheti, a futást részesíti előnyben. A típus jellegzetes reprezentánsa, a nagy író Jack London az élete folyamán gyakran váltott hivatást: volt kézbesítő, munkás, aranyásó, tengerész, és író. Ez volt az ő önfeláldozása a Művészet és Siker nevében.

2. Romantikus. Nagyon gyakran hegymászók és természetjárók (Jack London egyik kedvenc témája a harc a könyörtelen természet ellen volt). Vonzzák az ismeretlen helyek, gyakran ő az első, aki különféle kétséges vállalkozásokba fog bele. Gyakran fog bele romantikus kalandokba, amelyekben önmaga is mélyen hisz. Azonban ezek a kezdeményezéseknek az életben mindig van valami már létező mintája. A merészségét imádja fitogtatni. Még a távolmaradásával is mások viselkedési szokásait is provokálja.

3. "Egy szórakozott professzor". A jól fejlett absztrakt gondolkodása következtében a megjelenésével nem mindig törődik. Ha az öltözködésével mégis neki kell foglalkoznia, akkor mindig lerongyolódott kinézetű, ezért van az, hogy partnere ízlésére támaszkodik és a rutin problémákat is rá hagyja. Ugyanebből az okból kifolyólag nem nagyon viseli el, ha megbámulják (ezért van az, hogy a duálja A Felügyelő a beszélgetőtárssal való közvetlen szemkontaktust kerüli), csak mert a környezetével kapcsolatos figyelmetlensége miatt bizonytalan abban, hogy ő hogy milyennek tűnik mások szemében. A kinézetében mindig bizonytalan és valahogy mindig aggódik a képzeletbeli egyszerűségén. Olyan partnerre van szüksége, aki jól fejlett esztétikai érzéssel rendelkezik, és akinek az ízlése eléggé megbízható: a partnerem a jól fejlett, akadékoskodó, sőt igényeket támasztó ízlése ellenére is szeret engem.

4. Az optimista. Minden olyan dologra gyorsan reagál, amelyek érzelmeket hoznak létre, főleg ha pozitívat. Arra előre van programozva, hogy duáljába (A Felügyelő), aki mindig rémültnek és dühösnek látszik, erőt öntsön. Állandóan barátságosságot és pozitív érzelmeket és mosolyt sugároz. A partnerét megpróbálja az összes lehetséges módon megnevettetni, felrázni és felkavarni, akár pozitív akár negatív módon, egészen addig, amíg az végre reagál rá, másképpen nincs információja a közérzetéről (természetesen ez mindkét nemre igaz). Szereti elmesélni és megbeszélni azt, amit olvasott, és amit hallott. Nagyon könnyen elegyedik beszélgetésbe olyan emberekkel is, akit addig sohasem látott.

5. Az élet szeretete. A tartós és állandó kapcsolatokat keresi. Más emberek érzéseit és vonzerejét nem nagyon érti, ezért ezeken a területeken nagyon óvatos, és fél attól, hogy nevetségessé válik. Az emberi életet nagyra becsüli: az ilyen típusú nő, ha két rossz közül kell választania, akkor inkább vállalja a párkapcsolaton kívüli anyaságot, mint az abortuszt.

6. Az öntudatos. Nagy önbizalmának köszönhetően bátran belevág olyan dolgokba is, amelyeket mások veszélyesnek tartanak. A sikertelenség nem szegi kedvét, mert úgy tartja: a próbálkozások fontosak. A kockázat vállalását nemes dolognak tartja. Ugyanakkor "magányos farkas", aki egyedül birkózik meg a feladatokkal, mert az a véleménye, hogy csak önmagára számíthat.

7. Az elvhű. Nem szereti a lusta embereket, akiknek csak a saját kényelmük számít. Nem tűri a tétlenséget, az időhúzást, folyton fél, hogy lemarad valamiről. Az a típus aki nem áll sorban fagyiért és kineveti azokat, akik megteszik. Tisztában van az alkohol káros hatásaival, ezért nem iszik, csak alkalmanként, a társaság kedvéért.

8. A konfliktuskerülő. Nehéz vele veszekedni, ha partnere megharagszik rá, úgy tesz mint ha semmi sem történt volna és várja, hogy elvonuljanak a viharfelhők. Ha mégis veszekedésre kerülne sor, erősen védi a jogait és semmi sem tudja úgy feldühíteni mint az igazságtalanság és a szabályok megszegése.

9. Ambíciós, de nem büszke. Renszerint nem vágyik vezető pozícióra, akkor sem, ha a környezete erre bíztatja. Mégis élőbb-utóbb irányító helyzetbe kerül, mert szereti a versengést, a versenyszellemet, lelkesedése pedig nem ismer határokat.

A típus duálja (a pszichológiailag kiegészítő típus): Dreiser, A Felügyelő (etikai-érzékelő introvertárt).


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. március 8. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 4,019 Kategória: Személyiség » Személyiségtípusok
Előző cikk: ENFp - Tom Sawyer, a Pszichológus Következő cikk: ENTp - Don Quijote, A Kereső


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: