ENTp - Don Quijote, A Kereső


ENTp - Don Quijote, A Kereső

Intuitív-logikai extravertált (irracionális)

Az elképzelések tapasztalat nélkül értéktelenek; a tapasztalat elképzelések nélkül vak – Albert Einstein.

Don Quijote - a világ leghíresebb irodalmi munkájának hőse (szerző: Miguel Cervantes , Spain).

1. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Ő gyakran inkább a túzokot választja. Új lehetőségek és alkalmak megtalálásában utolérhetetlen géniusz. Ami már befejezett, az sokkal kevésbé tűnik számára fontosnak, mint a jövőbeli perspektíva, ami ellenállhatatlan és kifogyhatatlan. Az ilyen típusú kutatók húzzák-halasztják a kutatási eredményeik publikálását, azt gondolva, hogy a legnagyobb felfedezések még előttük vannak. A jövőért élnek; közben az el nem ismertség nem rémíti meg őket. Mindig azt választja, amit érdekli és nem azt, ami jövedelmező.

2. Újratöltődés. Szüksége van arra, hogy érzelmi lelkesedést és lángolást érezzen, ehhez pedig állandóan érzékekben és érzelmileg "újra kell töltődnie". Ezt önmagának képtelen megadni, ezért nagymértékben függ a környezetétől. Ha benyomásokkal és pozitív érzelmekkel senki sem táplálja, (ezt senki sem tudja olyan jól megtenni, mint a duálja, a Közvetítő) – életunttá válik, képtelen lesz a munkára, és élvezni az éltet. A duál hiányának kompenzálására sok baráttal veszi körül magát, közösségi projektekben vesz részt, klubokat vagy tudományos iskolákat indít. (Sigmund Freud, a típus reprezentánsa, ennek a ténynek a magyarázatára találta ki a szublimáció fogalmát).

3. A vezető. Kiváló szervező, mivel a potenciális lehetőségeket mind az emberekben, mind a helyzetekben észreveszi. Ügyesen kormányoz, pl. egy kritikus helyzetben, amivel senki sem tud mit kezdeni, a legkiválóbb vezető. Amikor hatalomra jut, akkor a megvizsgálja a beosztottjai szükségleteit, és megpróbál mindent megadni nekik, és csak ezután mondja el nekik az elvárásait.

4. A "szolgáló". Mások érzelmi környezetétől való függése miatt az apró és rutin dolgok kapcsán extrém alkalmazkodást mutat. Így felszabadítva magát az ilyen kellemetlen dolgokra való figyeléstől, kedvenc tevékenységére vált ár – a dolgok és tulajdonságok esszenciáját értékeli. Az embereket nem különbözteti meg egymástól, hogy ”mi” és ”ők”, hanem mindenkivel egyformán udvarias próbál lenni.

5. Nem megkülönböztetett érzések. Hiszi, hogy az emberek legbelül kedvesek és szeretik egymást. Ezért az olyan helyetekben eléggé komikusan viselkedik, amikor az érzelmeinek kimutatását neki kell kezdeményeznie – ez nem az ő területe.

6. Veszély. A kritikus helyzetek legalább annyira felrázzák őt, mint mások érzelmei. Minél több az érzelem és a pánik körülötte, annál aktívabbá és magabiztosabbá válik. Lehetetlen megijeszteni őt, egy ilyen kísérlet pont az ellenkező hatást váltja ki nála. A kritikus helyzetekben tudatosan vállal felelősséget, azonban békés és csendes feltételek között kételkedni kezd abban, hogy jogosan foglalja-e el a felelősségteljes pozíciót, a verseny frusztrálni kezdi és távozik.

7. A kommunikáció szabadsága. Szereti a kommunikációban való jártasságot, azonban ebben nem kezdeményez, de elvárja másoktól.

8. Emberközpontúság. Bízik az emberekben, szerinte minden ember alapvetően jó. A szociális szabályoknak nem tulajdonít nagy jelentőséget, bárkit letegez, nem udvariatlanságból, hanem mert nem hisz a formális szabályokban. Nem manipulál másokat és nem vesz részt a társadalmi játszmákban.

Önállótlanság és parnerfüggőség. Külseje eléggé rendezetlen és ezzel tisztában van. Épp ezért szereti, ha valaki gondoskodik róla, az ételéről, a ruhájáról. Párválasztása nem tudatos, inkább hangulatfüggő, hol okos partnert keres, hol pedig szépet. Legyen a partner okos vagy szép, Don Quijote szívéhez egyértelműen a gyomrán keresztül vezet az út. Társa nélkül levert lesz, szüksége van a duálja bíztatására, pozitív energiájára a mindennapokban.

A típus duálja (a pszichológiailag kiegészítő típus): Dumas, Közvetítő (érzékelő-etikai introvertált).


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. március 8. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 4,620 Kategória: Személyiség » Személyiségtípusok
Előző cikk: ENTj - Jack London, A Vállalkozó Következő cikk: ESFj - Victor Hugo, A Bonviván


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: