ISTp - Jean Gabin, Az Iparos


ISTp - Jean Gabin, Az Iparos

Érzékelő-logikai introvertált (irracionális)

Jól megcsinálni jobb, mint jól mondani— Benjamin Franklin.

Jean Gabin – Francia színész.

1. Egy jéghegy az óceánon. Önfejű, visszahúzódó, majdnem mindig hideg és titokzatos. Mozdulatai csendesek, pontosak és nagyon gazdaságosak, az embernek az az érzése támad, hogy a befektetett energia az eredményt aránytalanul meghaladja. Egy nem-hivalkodó csendes szívóssággal, bármilyen elkezdett dolog megbízható kivitelezésével, a tettekben és mértékletességben belső felelősségtudattal jellemezhetjük. Mint egy tipikus brit, a munkához való hozzáállásával nem hivalkodik, és ugyanígy nem kérkedik az érzéseinek felfedésével sem. Kezdetben úgy tűnik, hogy a munkát közömbösen és gondtalanul végzi. Azonban fokozatosan világossá válik, hogy ez a kapkodás mentesség az ő általános élettempóját mutatja: a pihenés és tökéletesség kombinációja.

2. Tehetséges lustaság.A Kereső-vel ellentétben,ő sohasem vesztegeti az energiáját jelentéktelen munkákra. Egy született feltaláló, de addig, amíg a helyzet nem érett meg maximálisan, addig sohasem siet az ötletet megvalósítani. Büszke arra a képességére, hogy szükségtelen dolgokat sohasem csinál, rajong a komfortért és a kényelemért. Ha egy közös munkában mással is együtt kell dolgoznia, akkor azt szereti, ha nincs feszültség, és minden úgy megy, ahogy azt ő szereti. Az általa elérhető összes terület ideálisan meg van szervezve munkára és pihenésre. Egy esztéta, aki tökéletesen megbízik a saját ízlésében. Gondosan és Ízlésesen öltözik, és szabályként sohasem lépi át a konvenciókat. A bőre érzékeny, ”a borsó királykisasszony” ahogy ezt a típusú nőket emlegetik.

3. Az érzelmek visszafogott gazdagsága. Képesség a megközelíthetetlenség és hidegség maszkjával elrejtett érzelmekre, amely végül csiszolttá és kifejezővé teszi őket (számos színész ennek a típusnak a reprezentánsa, pl. Vladimir Vyszotsky, Adriano Celentano). Bármilyen körülmények között is nyugodt marad, nyugodt, de egy más értelemben. Nyugodt és megközelíthetetlen marad akkor is, amikor szerelmes lesz, és nem sieti el, hogy bízzon az érzelmeiben, ellentétben a némiképp könnyelmű duáljával, a A Pszichológus-sal. Nagyon féltékeny és bizalmatlan: retteg attól, hogy az érzelmei nevetség tárgyai lesznek. Veszélyes helyzetben konokul semmitől sem fél, és a veszély forrását nagyon nyugodtan közelíti meg. Ez a legjobb húzása – az ellenfelet szemben közelíti meg, és az erősebb fog uralkodni. Jean Gabin-nek is ez a kedvenc póza – arcátlanság, nem megalkuvás, belső egyenesség és merészség. Minél magányosabb, annál megközelíthetetlenebb.

4. Célok és módszerek. Néha elköveti azt a hibát, hogy lusta és fecsegő, főleg akkor, ha sokáig a duálja nélkül van: sokat beszél, de nem csinál semmit, amikor vár valamire. Ilyen helyzetekben ő valóban vár valamire: segítségkérésre. Cél nélkül nem dolgozik, de célokat önmaga nem képes felállítani. Csak A Pszichológus, a szenvedélyes lelkesedő, rendelkezik a kulccsal, ami az Iparos precíz és hibátlan mechanizmusát képes újraindítani. Jutalomként az Iparos hálás az örömért, amit munka hozott neki. Mások hanghordozásának nyíltságából következtet, ami automatikusan mobilizálja őt. Mind a vágyat, mind az örömöt a duálja A Pszichológus, gyakran sokkal jobban kimutatja – aki emellett kiváló specialista mások képességeinek megtalálásában és az őszinte csodálat felkeltésében. És mindig az Iparosnak kell a kedvencnek lennie, az egyelő jutalmazást nem fogadja el a feladatokhoz való hozzájárulástól függetlenül. Csak az őszinte érzésekkel a szemünkben és a hangunkban lehet őt meggyőzni.

A típus duálja (a pszichológiailag kiegészítő típus): Tom Sawyer, A Pszichológus (intuitív-etikai extravertált).


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2011. március 6. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 4,021 Kategória: Személyiség » Személyiségtípusok
Előző cikk: ISTj - Maxim Gorkij, Az Ellenőr


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: