Az ellenségrõl


Az ellenségrõl

Vannak a közömbösek, a barátok, az ellenfelek, akik valamely eszme vagy meggyõzõdés, vagy érdek parancsszavára harcolnak ellened. Ez az emberi élet rendje, csak így van szép feszültsége az életnek: barátok és ellenfelek között, a közömbösök nagy tömegében.

S aztán van az ellenség. Nem ellenfél õ, több annál. Mintha a végzet kijelölt volna kettõtöket egy párharcra, melynek nincs oka, sem értelme. Tudsz róla, ahogy õ is tud felõled, noha az élet, a pálya semmilyen területén nem keresztezted útját. Gyûlöl téged, kenyeredre, életedre tör: soha nem vétettél ellene. Egy életen át kerülitek és keresitek egymást.

Mit is tehetsz ellene? Mindenekelõtt iparkodj megérteni. Õ az ellensúly életedben. Máskülönben suta és balog lenne életed küzdelme. Szükséged van reá. Le kell gyõznöd magad, hogy õt legyõzhesd. Meg kell ismerned az igazságot, hogy igazad legyen vele szemben. Jobbnak kell lenned, mert õ gonosznak hisz és hirdet téged. Isten õt jelölte ki társadul a földön. Közös vállalkozásotok van, mint a bajvívóknak. Ne döfd le idõ elõtt; egyáltalán ne döfd le. Õ tanít meg élni, harcolni, védekezni. Tudjad, hogy szükséged van reá.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2011. február 27. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,522 Kategória: Irodalom » Márai Sándor: Füves könyv
Előző cikk: A valóságos igényrõl Következő cikk: A nõkrõl általában


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: