Erdélyi zöldbableves 1.


Erdélyi zöldbableves 1.

4 személyre

Hozzávalók: 40 dkg sárga hüvelyű, zsenge zöldbab, 4 db kemény paradicsom, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg margarin, 1-1 csokor kapor és petrezselyemzöld, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 marhahúsleves-kocka, ízlés szerint só és kis cukor.

ELŐKÉSZÍTÉSE: a zöldbabot letisztítjuk, megmossuk, és kézzel darabokra tördeljük. A kaprot és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk.

ELKÉSZÍTÉSE: leveses fazékba öntjük a margarint, rászórjuk a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítjuk, közben folyamatosan kevergetjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 2 dl hideg vizet, és simára keverjük. Ha a rántás már nem csomós, beletesszük a zöldbabot, és 8 dl vizet még ráöntünk. (Ha a rántás csomós lett, akkor egy finom szűrőn szűrjük át!) A tűzre visszatesszük a fazekat, belerakjuk a húsleveskockát, és a levest fedetlenül felforraljuk. A forrástól számított 20 percig kis lángon főzzük, ügyelve arra, nehogy kifusson. (A benne lévő liszt miatt hamar kifuthat!) Ha a zöldbab megpuhult, a levesbe tesszük a megmosott és nagyon kis kockákra aprított paradicsomot, meg a tisztított, zúzott fokhagymát. A léből kiveszünk egy decit, és simára keverjük a tejföllel, majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe. Egy pillanatig ismét forraljuk, végül csipetnyi cukorral és sóval ízesítjük.

Meghintjük a nagyon apróra vágott kaporral és petrezselyemmel, de máris lehúzzuk a tűzről.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. szeptember 17. Szerkesztette: Kovács Enikő
Nézettség: 2,093 Kategória: Receptek » Levesek
Előző cikk: Erdélyi székely-gulyás Következő cikk: Erdélyi zöldbableves 2.


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: