Tejfölös tepertős pogácsa


Tejfölös tepertős pogácsa

Már nagyon sok tepertős pogácsa receptet olvastam és próbáltam ki, az az igazi hagyományos nagymamáink pogácsa nekem nem nagyon tetszett, m indig olyan száraznak éreztem. Ezért kitaláltam, hogy egy lágy pogácsarecepttel ötvözöm a hagyományos tepertős pogácsa receptet, így jött létre a tejfölös-tepertős pogácsa. Szerintem nagyon finom érdemes kipróbálni.

 

Hozzávalók: 

30 dkg finomliszt

10 dkg darált tepertő

10 dkg tiszta disznózsír

2 tojás sárgája

2,5 dl tejföl

2 dkg élesztő

1 ek só 

 

Mielőtt hozzáfognánk a tepertőt le kell darálni,legalább is jobb ha házi tepertőt használunk és nem bolti tepertőkrémet, mert az nagyon zsíros. A házi tepertőnek is a húsosabbját kell kiválogatni. Darálás után szét kell szedni a darálót és ami benne maradt azt is ki kell szedni, mert elég kis mennyiségről van szó így a darálóban maradt 2-3 dkg is sokat számít. 

                                 

A tálba tett lisztnek a közekébe vájatot készítünk és mindent szépen beleteszünk, majd összedolgozzuk vagy kézzel vagy robotgéppel. Ha a tészta keményebbnek tűnik akkor tehetünk hozzám még egy kis tejfölt, de ezt már óvatosan adagoljuk, nehogy túllágyuljon a tészta.

                                 

Amikor a tészta alaposan kidolgozódott, fél órát hagyom pihenni, ezután háromszor hajtom és ismét pihentetem fél órát, majd megint háromszor hajtom és pihentetem fél órát. Ezek után már lehet nyújtani kb egy haránt új vastagságúra, nem lesz alacsony a pogácsa nem kell megijedni, mert a hajtásoktól szépen kirúgja magát. Én rácsozás helyett a pogácsaszaggatóval szoktam a tetejére mintát vágni.

180 C°-on alsó-felső sütésen 25 percet sütöm.

 

  

Különlegesség:

Aki szereti tehet a tésztához borsot vagy kevés tört paprikát is, ettől pikánsabb lesz az íze, én a tetejére szolktam szórni.

 


Szerkesztés dátuma: szerda, 2012. november 7.
Nézettség: 10,121 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Következő cikk: Füstöltsajtos-juhtúrós pogácsa


   








Megjegyzések

Páles Éva Judith
kedd, 2013. december 3. 18:59
Szépnek és finomnak látom.
Köszönöm a receptet ♥ ♥



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: