A Koktél Poharak, kellékek, és díszítők


A Koktél Poharak, kellékek, és díszítők

Poharak

Ne feledjük egy gyönyörű pohárral a lehető legkellemesebb vizuális hatást érhetjük el! Természetesen minden koktélhoz egy adott típusú pohár dukál, melyek most részletesen bemutatunk. Minden esetben megállapítható, hogy a poharaknak pontosan illeniük kell a bennük felszolgált italhoz!

Koktélospohár

Az igazán hangulatos koktélozás elmaradhatatlan kelléke. Hosszú szára megvédi az italt a kéz melegétől, a V alakban elágazó kehely pedig elég széles a díszítés elhelyezéséhez. A nagyobbak űrtartalma 120-150 ml, a kisebbeké 50-70 ml.

 

Koktélospohár
Koktélospohár

Felespohár

Shootereket és röviditalokat kínálhatunk benne, emellett ha nincs otthon mérőpoharunk, azt is helyettesítheti. Űrtartalma hivatalosan 57 ml, így egy poharat számolhatunk két résznek (egy rész kb. 25 ml).

Felespohár
Felespohár

 

Old Fashioned

Egyenes oldalú vizespohár, amelybe 170-230 ml ital fér. Minden olyan koktélhoz használhatjuk, amelyet "on the rocks", vagyis jéggel kínálunk. Emellett Whiskyhez a legmegfelelőbb választás. Valószínűleg ez az a pohár, amiből néhány már megtalálható a háztartásban.

Old Fashioned
Old Fashioned

Collins

A hosszúitalok klasszikus pohara, így minél magasabb, annál jobb. Hasznos pohártípus, sok célra használhatjuk. Ilyen pohárban kínálunk hosszú koktélokat (longdrinkeket), jégre töltött kevert italokat vagy például szódával feltöltött italokat. A highball pohárral ellentétben oldalai teljesen egyenesek. Befogadóképessége 230-280 ml.

Collins
Collins

Highball

Magas falú pohár, befogadóképessége 230-280 ml. Szerepét tekintve tulajdonképpen azonos a Collins-pohárral, csak valamivel dekoratívabb.

Highball
Highball

Hurrikán pohár

Tetszetős ívű, nagy űrtartalmú, hasas pohár, amiben bőven van hely a jég és a díszek számára. Általában egzotikus hosszúitalokat és tört jéggel felszolgált koktélokat szolgálunk fel benne. Űrtartalma 240-300 ml.

Hurrikán
Hurrikán pohár

Borospohár vagy Sour

Talpas pohár többnyire olyan italokhoz, amelyek se nem "igazi" koktélok, se nem hosszúitalok, mint például az Icebreaker vagy az Orgazmus.

Borospohár
Borospohár

Kellékek

"Egy jó koktél elkészítéséhez nem feltétlenül szükséges rengeteg különleges felszerelést beszereznünk."

Shaker

A bármixer legalapvetőbb eszköze. Shakert használjuk az olyan italokhoz, amelyek gyümölcsleveket, szirupokat, sűrű likőröket vagy más alaposabb összerázást igénylő hozzávalókat tartalmaznak. A shakerben el kell férnie két italnak és a hozzá tartozó jégnek! A legelterjedtebb és legkönnyebben használható shaker rozsdamentes acélból készül, a fedélbe épített szűrővel valamint mérceként is használható sapkával rendelkezik.

Tipp : A shaker tetejét ne szorítsuk rá, mivel nem lehet így leszedni rázás után.

Az ital kitöltésekor a shaker illesztése ne szivárogjon!

Shaker
Shaker

Szűrő

Két fajta szűrő létezik, az ismertebb a Hawthorn szűrő, kevésbe ismert a Julep szűrő. A Hawthorn szűrő megismerhető a pereme körül lévő hosszú, rugalmas spirálról. Ennek köszönhetően remekül illeszkedik akár különböző méretű shakerekbe is, valamint a spirál a shakerben tartja a jeget, míg a kevert italt szépen átengedi.

A julep szűrő ezzel szemben egy lyukacsos kanál emlékeztethet minket. Ezt a fajta szűrőt nehéz lehet beszerezni, elsősorban Boston shaker használata mellett szükségeltetik, hiszem a Hawthorn szűrő nem illeszkedik a shaker felső, átlátszó részére!

Szűrő
Szűrő

Hámozókés

Egyik legalapvetőbb dolog, valószínűleg minden háztartásban megtalálható. A lehető legélesebb kiskés.

Vágódeszka

Nem kell túlzottan nagy vagy kifinomult darab. A lényeg, hogy fel tudjuk rajta vágni a citromkarikákat, szeleteket és a díszítéshez használt spirálokat.

Citromfacsaró

Lehet bármilyen stílusú, a lényeg hogy jól tudjunk dolgozni vele. Ha sok vendéget hívunk, ne felejtsük el előre kifacsarni a szükséges citrommennyiséget.

Citromfacsaró
Citromfacsaró

Keverőpohár

Ezt az eszközt azokhoz az italokhoz használhatjuk, amelyek nem tartalmaznak gyümölcslevet, vagyis nem lehetnek zavarosak, csakis kristálytiszták. A keverőpohár űrtartalma mintegy fél liter.

Keverőpohár
Keverőpohár

Mérőpohár

A klasszikus mérce, avagy a kis fémpohár. Különböző méretű lehet azonban a legáltalánosabban elterjedt a 2 cl űrmértékű alsó résszel, illetve 4 cl felső résszel ellátott pohár. Helyettesíthetjük klasszikus feles pohárral is.

Mérőpohár
Mérőpohár

Bárkanál

Nem minden koktél készül shakerben, van amelyeket keverni kell! Erre tökéletes megoldás a hosszított nyelű bárkanál! Űrmértéke a teáskanálénak felel meg. Hosszú nyele megkönnyíti a pohár alján lévő alapanyagok összekeverését.

Bárkanál
Bárkanál

Jégvödör

A koktélokat rendszerint jéghidegen szervírozzuk, tehát elkészítésükhöz sok jég szükséges. A jégvödör lehet rozsdamentes acélból, üvegből. Fő feladata megóvni a jeget a korai olvadástól. Természetes mélyhűtőben előre elkészített zacskós jeget is használhatunk!

Jégvödör
Jégvödör

Jégtörő

Vannak koktélok, amelyek készítéséhez tört jeget írnak a receptben! Ekkor szükséges a jégtörő, amely a nagyobb jégkockákat kisebb darabokra töri. A kis jégdarabok sokkal jobban kitöltik a poharat, így jobban lehűtik a koktélt, és az amúgy kevés alkoholmentes adalékot tartalmazó koktélokat is a megfelelő mértékben hígítják!

Jégtörő
Jégtörő

Koktélvilla

Ennek a kicsi, ám elegáns villának a segítségével igazán stílusosan halászhatjuk ki az olívabogyót, vagy koktélcseresznyét a pohár aljáról!

Koktélvilla
Koktélvilla

Díszítők

A díszítés a koktélkeverés utolsó, elengedhetetlen fázisa. Egy igazi koktél csakis díszítőelemek sokaságával lesz teljes! A keverőpálcák, szívószálak, gyümölcsök melyek a legkülönfélébb formákban, színekben jelennek meg, hozzájárulnak a koktélfogyasztás élvezetéhez.

Friss gyümölcs

A friss gyümölcs talán az egyik legjobb módja a koktélok díszítésének. Különlegesen ízléses és látványos dekoráció készülhet eperből - félbevágva vagy egy pálcikára felszúrva. A málnadarabok, mangó vagy éppen ananászdarabok nemcsak érdekessé teszik a koktélokat, hanem új ízt is kölcsönöznek neki. Jól mutatnak a nagyobb zöld darabok is, mint például a citromfű vagy a menta. Tehát legyünk kreatívak, készítsünk látványra is elbűvölő koktélokat!

Koktélnyárs

Fából és műanyagból készült darabokat egyaránt találhatunk, ezekre szúrhatjuk fel a legkülönfélébb gyümölcsöket, gyümölcsdarabokat.

Szalvéták és alátétek

Egy jól kiválasztott alátét nagyban hozzájárul a vizuális élmény fokozásához, arról nem is beszélve, hogy a megmaradt gyümölcsdarabokat, magokat nem kell az asztalon elhelyezni!

Papírernyők

Miért is ne? A dekoráció személyes ízlés kérdése, és egy jó koktél nemcsak az ízlelőbimbóinkat, de a szemeinket is megörvendezteti.

Díszítés citromolajjal

-Tartsuk a citromhéjat az ital fölé, a külső oldalával lefelé.
-Facsarjuk ki a héját, ezzel illóolajat juttatunk az italba.
-A citromhéj külső felével dörzsöljük be a pohár peremét, majd dobjuk el a héját. Ha kellemesnek találjuk a citrom fanyar aromáját, akár a kifacsart héjat is az italba tehetjük.

Spirál készítése

A spirálokat rendszerint citromból készítik, bár felhasználható erre a célra lime és narancs is.

-Alul és fölül vágjunk le egy vékony karikát a gyümölcsből – épp csak olyan mélyen, hogy a gyümölcshús látsszon.
-Egy éles késsel metsszük fel a gyümölcs héját a tetejétől az aljáig.
-Illesszünk egy kiskanalat a vágásba. Az a cél, hogy megszabadítsuk a gyümölcsöt a héjától.
-Mozgassuk a kanalat fel-le, illetve a gyümölcshús körül.
-Miután a gyümölcsöt megszabadítottuk a héjától , tegyük félre és használjuk friss gyümölcslé kifacsarásához.
-Vágjuk fel a lehető legvékonyabb csíkokra a héját hosszanti irányban, fentről lefelé haladva.

Forrás:
koktel.idea.hu


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2011. március 10. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 5,941 Kategória: Italok » Koktélok
Következő cikk: A koktéltörténelem


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: