Gin


Gin

Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgokat, akkor azt mondhatjuk, hogy a vodkához hasonlóan a gin is egyfajta gabonapárlat, csak az utóbbi borókával van ízesítve. A gin történelme is a középkorban gyökerezik, és valahol Itáliában kell az eredetét kutatnunk, ahol a XII. századi szerzetesek felfedezték az alkoholba áztatott boróka jótékony hatását.

Erre a tapasztalatra építették például a pestis elleni védekezés hatásosnak hitt elixirjét, amely borókával és borpárlattal készült. A mai gin előfutára viszont németalföldi Leydeni egyetem professzora, Dr Sylvius nevéhez köthető, aki gabonapárlatot használt a boróka kivonatolásához. Hozzá kell tennünk, hogy a környéken ekkortájt már fogyasztottak genever vagy jenever néven eféle párlatokat.

A párlatkategória nemzetközi jelentőségét viszont a britek építették fel, amikor lassanként a tizennyolcadik századtól kezdve nemzeti italukká fejlesztették, arról nem is beszélve, hogy a gyarmatokon is elterjesztették a ginfogyasztás kultúráját. A különleges alapanyagok, amelyek a gin egyedülálló ízvilágát adják a világ majd minden szegletéből hozzák a különleges, helyi aromákat: A boróka Itáliából, a mandula Spanyolországból, az angelika gyökér Németországból, a kasszia kéreg Indokínábó, a koriander magok Marokkóból, a kubeb bogyók Jáváról, a paradicsom magjai Nyugat-Afrikából, a citromhéj természetsen Spanyolországból, az édesgyökér Kínából, míg az írisz gyökér Olaszországból kerül a lepárlóberendezésbe.

A gin sok koktélnak szolgál alpul, aminek zászlóshajója a G & T azaz a gintonic, de a legeklegánsabb formáját a Martini koktélban ölti fel (ne tévesszen meg senkit a flancos név, tulajdonképpen 1dl tiszta ginről beszélünk ami mellett elhútak egy vermutos palackot -lehetőleg zárva - csak sokkal jobban hangzik ha egy pultnál - akár baráttal/barátnével - egy Martini koktélt kérsz mint egy deci gint) ezen kívül persze több helyen is felfedezhetjük. Ezek: Collins, Luigi, Gin Fizz, White Lady, Orange Blossom, Bronx.

Forrás:

bartender.mindenkilapja.hu


Szerkesztés dátuma: szerda, 2011. március 9. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 2,684 Kategória: Italok » Egyéb italok
Előző cikk: Fűszeres zsákocska téli italokhoz Következő cikk: Jägermeister


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: