Néhány híres, régi borvidékünk


Néhány híres, régi borvidékünk

Buda-sashegyi borvidék:

A filoxéravész előtt az egyik legrangosabb borvidékünk volt. Szentendrétől Nagytétényig a budai és a Buda környéki dombok mind szőlővel voltak beültetve. A lakosság kedvtelése és megélhetésének egyik forrása volt a bortermelés. A szentendrei rácok, a budai, budaörsi, promontori (budafoki) sváb gazdák és polgárok szőlőszerető, szorgalmas és takarékos emberek voltak. Virágzó szőlőkultúrát teremtettek a vidéken.

A Budai borvidéken főleg fehérborszőlő-fajtákat termesztettek: rakszőlőt, mézesfehéret, budai zöldet, hosszúcipkájút, szlankamenkát. Ezek mind bőtermő szőlőfajták, amelyekből egyszerű, könnyű asztali borokat készítettek. A sashegyi vörösbor azonban valamikor országszerte, sőt még külföldön is hires volt. A Buda környéki borokat a régiek "meszes" boroknak tartották, amely nem oltja a szomjat, sőt mennél többet iszik belőle az ember, annál jobban megszomjazik.

Pozsony-környéki szőlőtermesztés különösen a török hódoltság idején élte virágkorát. Pozsony és környéke az ország központja lett, s ezért természetes, hogy korábban is elismert jelentőssége megnövekedett. A szentgyörgyi borokat dicsérték a legjobban, amelyeket a lengyel és sziléziai kereskedők is rendszeresen vásároltak. Pozsony vidékén a Zöld szilváni, az Olasz rizling, Szentgyörgyön a Kékfrankos volt a legelterjedtebb szőlőfajta.

A Fertő tó melléki borvidék hírneve, történelmi múltja, szőlőtermesztési kultúrája legalábbis egyenrangú bármelyik kárpát-medencei borvidékével. A burgenlandi szőlősgazdák is Probus császárig vezetik vissza szőlőtermesztésük eredetét.

A tokajival vetekedő, különleges vörös aszúbort készítettek valamikor Arad-Hegyalján, a Ménesi borvidéken. A Kadarka volt a borvidék fő fajtája, amelyet a roman szőlőtermesztő nép "szkadárkának" nevezett. Termesztettek még Bakatort, Mustot, Rózsaszőlőt is.

Az Érmelléki borvidék és a Bakator szőlőfajta elválaszthatatlanul összetartozik. A Bihar, Szatmár és Szilágy megyékhez tartozó Érmelléken főleg fehérborokat találunk. A Bakator mellett a Sárfehér és a Juhfark terjedt el.

A Kárpát-medence leghíresebb borvidéke évszázadokon át a Szerémség volt. A római korban Almus-hegynek, a középkorban Tarcalnak nevezett Fruska Gorán valóban évezredes hagyománya van a szőlőtermesztésnek. Fő szőlőfajták: Olaszt rizling, Tramini, Sauvignon, Ottonel muskotály, de sok a Kövidinka és Szlankamenka is.

Tiffán Pincészet from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. augusztus 23. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,398 Kategória: Italok » Borok
Előző cikk: Miért használjuk a bordekantálót? Következő cikk: Neves Személyiségek, Nemes Gondolatai a Tokaji Borról


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: