A Tokaji borfajták


A Tokaji borfajták

Furmint

A tokaji furmint Hegyalja egyik fo szolofajtája és legismertebb bora, az aszúk legfontosabb alapbora. Furmint borainkat a furmint szolo nem aszúsodott szemeibol készítjük hagyományos eljárással,legalább egy évig tartó tölgyfahordós érleléssel,majd palackozzuk.

Tükrösen fényes, szalmasárga színu,gyümölcsös illatú, határozott savgerincu, fuszeres ízu, harmonikus bor. 10-11 °C-ra hutve halászlé után vagy sertés- esetleg malacsültekhez ajánljuk, de baráti beszélgetések kiváló kíséroje is lehet.

Ó-Furmint

Kedvezo adottságok esetén (jó évjárat, megfelelő hordó és tárolás) a bor sajátos "ó"-ízt, zamatot vesz fel a hosszabb tölgyfahordós érlelés eredmé-nyeképpen.

A furmintnál sötétebb sötétsárga színu, dióra emlékezteto illatú, sima, fuszeres ízu bor.

11-13 °C-ra hutve halászléhez, ká-posztaételekhez vagy pl. töltött palacsintához illik.

koktel
2005 Tojaki Hárslevelű

Hárslevelű

A hegyvidék második fo fajtája, területünk mintegy 1/3-án termeljük. Az aszú másik jellegzetes alapbora. Egészséges, nem aszúsodott szemeibol készül; legalább egyéves tölgyfahordós érlelés után kerül palackozásra.

Bora kissé savas, illat- és zamatanyagokban gazdag, tüzes, hosszabb érlelés után kiemelkedo minoségu. Általában száraz és félédes változatát baromfihúsokhoz, a magasabb természetes cukrot tartalmazó édeset sült vagy meleg mártással fogyasztott halételekhez ajánljuk 11-12 °Cra hutve.

Szamorodni

A szó jelentése ("ahogy született") utal a borké-szítés technológiájára. Az egészséges és az aszú-sodott szemeket nem válogatják külön, hanem együtt préselik ki és készül belole száraz vagy édes bor az aszúszemek aránya szerint. A szamorodni borok legalább két éves tölgyfahordós ászkolás után kerülnek palackba, ahol további egy évig érlelik oket forgalomba hozataluk elott.

11-12 °C-ra hutve fogyasztandó. A száraz szamorodni étkezés elotti étvágygerjesztoként, félzsíros sajtok mellé vagy vadhúsok kísérojeként kerülhet asztalra. Az édes szamorodni bort leves után ("40 cseppet"), száraz sütemények, desszertek, torták fogyasztásához ajánlják.

koktel
2005 Tojaki Hárslevelű

Sárgamuskotály

Tokaj-hegyalja harmadik fo szolofajtájából, a Muscat Lunel tiszta szüretelésébol és feldolgozá-

sából származik. Általában rövid fahordós érlelés után lepalackozott, elegáns, finom muskotályillattal rendelkezo bor, mely ebben a kategóriában a legkedveltebb.

A sárgamuskotály finom savösszeté-telu, könnyed, lágy karakteru bor. 12 °C-on fogyasztva érezheto leginkább jellegzetes muskotályos zamata. Gyümölcssalátákhoz, réteshez ajánlják fogyasztásáat.

Fordítás

Az aszúbor készítése után az aszútésztát mustban áztatják, majd kipréselés után a többi borhoz

hasonlóan tölgyfahordóban ászkolják.

Magas extrakt- és cukortartalmú, citrusos aromákban gazdag, édes, sima bor. 12 °C-ra hutve édes sütemények, torták, desszertek kíséroje.

koktel
Tokaji Aszú 5 Puttyonyos

Aszú

A tokaji borok királya, 1631 óta ismert készítése. A nemesrothadás (Botrytis cinera) révén aszúsodott szoloszemeket elkülönítve kell szüretelni és tárolni. Az aszúszemeket meghatározott mennyiségben musttal keverik el. 12-48 órányi áztatás után a bort tölgyfahordóba teszik, és legalább két évig hordóban, majd legalább egy évig palackban érlelik.

A tokaji aszú, "a borok királya és a királyok bora" méltán válik az étkezés koronájává. 12-13 °C-ra hutve édes sütemények, torták kísérojeként kiválóan fogyasztható. Ezt a bort nem csak étkezéshez fogyasztjuk: érdemes az utolérhetetlenül gazdag zamat- és illatvilágot, az érlelt karaktert külön is ízlelgetni.

Tokaji borok készítésének menete

Talpcsöves Tál
www.pannontokaj.hu

Forrás:
www.tokajiwines.eu


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. február 22. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 4,565 Kategória: Italok » Borok
Előző cikk: A Tokaji bor évjáratok Következő cikk: A Tokaji borvidék története


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: