Csillagfürt (++)


Csillagfürt (++)

Hazánkban csak az 1800-as évek végén, 1892-ben kezdték el a csillagfürt termesztését, de nagyobb arányú elterjesztésére csak a XX. század első felében került sor. Kezdetben csak keserű csillagfürtöt termesztettünk zöldtrágyázás céljára. Az édes csillagfürt termesztése csak a 30-as évek közepén kezdődött el.

Talajjal szemben igénytelen növény; nitrogéngyűjtő képesség terén első helyen áll a hüvelyes növények között; föld feletti részei - a zöld növény és a mag - sokoldalúan felhasználható, nagy biológiai értékű, fehérjedús takarmány; mélyrehatoló gyökérzetével a talaj mélyebb rétegeiben lévô tápanyagokat a felszínre hozza; nagy mennyiségű gyökér- és tarlómaradványaival a talajok tápanyag és szervesanyag tartalmát gazdagítja. A csillagfürt fajok nem csak fontos talajjavító és zöldtrágyanövények, hanem az édes csillagfürtfajták értékes takarmánynövények is.

Két fő fajnak: a sárga és a fehérvirágú csillagfürt termesztése terjedt el. Egyébként mind a két fajnak van keserű és édes változata. A keserű csillagfürtök takarmányozásra alkalmatlanok, mert mérgező alkaloidákat /lupinint, stb./ tartalmaznak, amelyek mérgezést - lupinozist - okoznak. Az édes csillagfürt fajok ill. fajták felhasználása már sokoldalú: a sárga virágú édes csillagfürt értékes zöldtakarmány, amely silózásra és legeltetésre is alkalmas, de különféle keveréktakarmányokban is felhasználható.

Mérgező: hajtás, levél, termés.

Hatóanyagok: lupinin, citizin, lupalin, spartein

Hatása: Bizonytalan jellegű szédülés, hideg verejtékezés, sápadt-hideg tapintatú bőr, fejfájás, szív és légzési panaszok, nyugalomban jelentkező nehézlégzés, heves szívdobogás érzése, fulladás. Hasi-emésztési panaszok: enyhe émelygés, rohamszerű hányás, görcsös hasi fájdalom. Jobb bordaív alatt nyomásra fájdalom. Mozgásszervi panaszok. Nyak gyengesége, erőtlensége, felső végtagi gyengeség, alsó végtag gyengesége. Mentális és viselkedészavarok, nyugtalanság.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. április 7.
Nézettség: 2,206 Kategória: Gyógynövények » Virágok
Előző cikk: Boroszlánok (++++) Következő cikk: Erdei Ciklámen (+++)

Forrás:
www.kutdiak.kee.hu


   








Megjegyzések

Páles Éva Judith
kedd, 2015. július 7. 10:42
Gyönyörűszép gyógynövény!



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: