Gyűszűvirágok (++++)


Gyűszűvirágok (++++)

A piros gyűszűvirág kétéves, erősen mérgező hatású növény, amelynek az első évben a levelei, a második évben pedig a virágos hajtásai fejlődnek ki. Látványos, magas növény, melynek hosszú színes virágfüzérei nyáron június-júliusban nyílnak. A kötetlen stílusú falusi kertek kedvelt virága, s nem hiányozhat egyetlen tradicionális angol kertből sem. A magas 80-120 cm-es virágszár egy nagy levélrózsából nő ki, s rajta nyílik sűrűn egymás fölött a számtalan csengettyű alakú, belül pettyezett virág.

A gyűszűvirágot nagyon szeretik a kertészek, a színes és csőszerű virágai miatt. Jóllehet gyógyászati szempontból fontos, a növény szinte minden része, beleértve a virágait is, mérgező.

Hatóanyag: digoxin.

Hatás: a növényi részek elfogyasztása után 1-2 órával jelentkeznek, keserű szájíz, nyáladzás, émelygés, hányás, ritkán görcsös hasmenés. Az idegrendszeri tünetek szédülés, fejfájás, izomgyengeség és aluszékonyság formájában jelentkeznek Pszichés zavarok is el formájában jelentkeznek. Pszichés zavarok is előfordulnak fordulnak, zavartság, izgatottság, delírium, hallucináció. Jellegzetes a színlátás zavara(sárgás, piros,kék, zöld szín), kett színlátás zavara(sárgás, piros,kék, zöld szín), kettős látás, pupillatágulat, hallászavarok. 5-6 óra után súlyos szív és keringési zavarok lépnek fel, gyér pulzus, szorongó érzés, majd gyors pulzus, szívbénulás

 

 


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. április 6.
Nézettség: 941 Kategória: Gyógynövények » Virágok
Előző cikk: Gyöngyvirág (++++) Következő cikk: Havas szépe (++)

Forrás:
www.botanikaland.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: