Maitake a rákellenes gomba


Maitake a rákellenes gomba

A Maitake az egyik legtöbbet vizsgált gyógygomba. A Japán északi részén őshonos maitake igen régóta kedvelt étkezési és orvosi gomba egyaránt. Neve táncoló gombát jelent, amit onnét eredeztetnek, hogy értéke és ára miatt aki megtalálta rögtön táncra perdült örömében. Mások szerint a táncoló pillangókhoz hasonlatos alakja miatt kapta a nevét.

A japán orvosok régóta alkalmazzák mint adaptogén, ami azt jelenti, hogy segíti a szervezet saját ellenálló képességének magas szinten tartását.

 

Története

A nyolcvanas évek elején Dr. Hiroaki Nanba, a Kobe Egyetem mikrobiológusa több gomba gyógyszerészeti alkalmazásának lehetőségét vizsgálta. A kutatók figyelme abban az időszakban az ismertebb shitake nevű gombára irányult. Mindazonáltal felismerték, hogy a maitake olyan egyedi molekuláris összetétellel rendelkezik, ami a többi gomba közül kiemelkedő magas rákellenes hatást okozhatja. 1984-ben Dr. Nanba elkülönített egy maitake kivonatot, ami hatékonyan stimulálja az immunrendszer falósejtjeit. Egy speciális eljárással ezt a hatóanyagot sikerült is kivonni a gombából és standardizálni. Később ezt a hatóanyagot üzleti megfontolásból védjegyeztette MaitakeGold 404 néven.

Az anyaggal folytatott tanulmányok szerint az eredmény két elkülöníthető hatás összegeként jelentkezik. Egyrészt a a gomba kivonat növeli a falósejtek aktivitását, másrészt segít a szervezetnek a falósejtek termelésében is.

 

Immunrendszerre gyakorolt hatás

Dr. Nanba és más kutatók több olyan módszert mutattak ki, aminek segítségével a maitake gomba béta-glükán tartalma támogatja az immunrendszert. Számos publikáció jelent meg a maitake immun-moduláló hatásáról.

1998-ban a Massachusetts Egyetem kutató vették észre, hogy a maitake kivonata hatékonyan nyomja el a méhnyakrák és a T4-es leukémiás sejtek fejlődését. A témában további kutatásokat javasoltak.

 

Csökkenti a kemoterápia mellékhatásait

A maitake abban vált népszerűvé. hogy látványosan csökkentette a kemoterápia kellemetlen mellékhatásait. Egy 671 beteg részvételével végzett felmérés kimutatta, hogy a kemoterápia mellett szedett maitake gyógygomba képes csökkenteni a hajhullást, a fájdalmakat és a hányingert, éppen úgy, mint ahogy csökkentette a végső fázisban lévők fájdalmait is.

A maitake ráadásul hatékonyabbá tette magát a kemoterápiát is. Egy összehasonlító kutatás vizsgálta a maitake gombából származó béta-glükán kivonat és a mitomycin nevű (MMC) kemoterápiás szer hatását rákos egereken. Miközben az MMC egymagában 45%-os hatékonyságot mutatott, a maitake egymagában 80 százalékot. A kettő együttes alkalmazásával érték el a figyelemre méltó 95%-os daganat csökkentő hatást. Ez azért érdekes kombináció, mivel az MMC csupán a daganat szöveteire, míg a maitake az immunrendszerre hat.

 

Egy rákkal kapcsolatos tanulmány

Összesen mintegy 33 különböző (II, III és IV) stádiumú beteg vett részt a vizsgálatban. A legfiatalabb 33, míg a legidősebb 68 éves volt. Kezelő orvosaik bevonásával Különböző kezelésük mellé maitake kivonatot kaptak. Látványos javulást mértek minden ráktípus esetén. A legjobb arányt a mell-, a prosztata-, és a májrák esetén mértek. Kevésbé volt hatékony a csontrák, leukémia, és agydaganat esetén.

 

Klinikai használata

Rákkezelés kiegészítéseként alkalmazható, valamit magas vérnyomás, májkárosodás és HIV fertőzés esetén.

1-3gramm forró vízzel készült gombateát vagy 20% standardizált béta-glükán tartalmú kivonatot tartalmazó kapszulából 2-4 kapszulát naponta két alkalommal reggel és este.

Alkalmazása teljesen biztonságos. Nem ismert negatív mellékhatása. Mivel immunmodulátor hatása van, szerv átültetés miatt immunválaszt csökkentő (immunszuppresszív) készítményt szedő betegeknek nem javasolt a szedése.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. január 17. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,357 Kategória: Gyógynövények » Gyümölcsök - Zöldségek
Előző cikk: Kukorica Következő cikk: Málna


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: