Dió


Dió

Csonthéjas magvaink nagyon értékes telítetlen növényi olajokat és fehérjéket tartalmaznak.

  • A dióbél jó vérszegénységre és sápadtságra.
  • A diólevélből készült teának vértisztító, emésztést előmozdító, féreghajtó hatása van. 10-20 gram diólevelet főzzünk meg fél liter vízben. A szüredéket reggel, kávé helyett mézzel édesítve fogyasszuk.
  • Fürdő, lemosás és borogatás ajánlható rosszindulatú daganatnál, bőrkiütésnél, szem-gyulladásnál, valamint reumánál.
  • A dióbél epe- és vesekőoldó hatású. Ehhez 20 deka dióbelet forró olajban ropogósra sütünk, porrátörve, naponta kétszerre reggeli előtt és vacsora után fogyasztva jó a kövekre, a kiválasztó rendszerre, korai magömlésre. (Kínai gyógyrecept)

A még éretlen, lágy héjú termés fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét. (Zölddió )

A leveleket akkor szedhetjük meg, amikor a termések kb. fele nagyságukat elérték. A levelek teája bélhurut, magas vérnyomás és bélférgesség ellen jó. A levelek forrázatát külsõleg bõrkiütések, kelések, szemgyulladás és hályogképzõdés ellen borogatóként, aranyérbántalmakban ülõfürdõként, torokgyulladás ellen gargalizálóként használják. A szétmorzsolt levél bõrkiütések gyógyítására és rovarûzõnek alkalmas. A dióbelet összetörve, hagymával, mézzel elkeverve borogatószer ütéstõl, rúgástól, veréstõl eredõ duzzanatokra. A diótermés külsõ húsos burkát, a diókopáncsot diószüretkor össze kell gyûjteni, napon megszárítani. Csak az egészséges héjak a megfelelõek. Fõzetük belsõleg izzadás, gyomor- és bélhurut, valamint étvágytalanság ellen jó.

Ekcámás bõrt naponta 2-3-szor a friss zöld diókopánccsal ajánlják bedörzsölni.

A dió megtört termésének belsõ rekeszei is gyógyhatásúak. A megszárított rekeszekbõl 1 liter vízben 5-7 csipetet fõzünk fel, naponta 3-szor 2 dl-t fogyasztunk magas vérnyomás, érszûkület ellen.

Sõt, a dióhéj is hasznosítható. Öt-hat dióhéjat apróra törjünk össze (kis zsákba téve) 1 liter vízben 6-7 percig fõzzük. Megfázás esetén víz helyett ezt igyuk.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. november 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,659 Kategória: Gyógynövények » Gyümölcsök - Zöldségek
Előző cikk: Cseresznye Következő cikk: Eper (fa)


   







Tetszik  

Megjegyzések

Araczki András
kedd, 2013. április 9. 21:21
A magyar dió a legjobb a világon
2013. április 09. kedd, 00:00 Témakörök - Önellátás
A magyar diónak párja nincs a világon! A beltartalmi értéke ugyanis magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak. Ezért is indokolt, hogy megelőzzük a diófákra is veszélyes stressz betegségeket. Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Diótanácskozásán többek között kiderült, tavaly három új kórokozó ütötte föl fejét a magyar dióültetvényekben.

mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/oenellatas/2389-a-magyar-dio-a-legjobb-a-vilagon



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: