Ricinus (++++)


Ricinus (++++)

Csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny.

A ricinus nagyméretű, gyorsan növő növény, amelynek hosszú nyelű tenyeres levelei vannak. A ricinus a 2,4 m magasságot és az 1,2 m szélességet is elérheti. Nagy tányérlevelei miatt az erős szél feldöntheti. A gyorsan növő ricinus hatalmas, csillag alakú levelei miatt valóságos őserdőt varázsolnak kertedből. Világospiros vagy rózsaszínű fürtös virágai nyár végén nyílnak, amelyek színes tüskékkel borított hüvelyekké alakulnak át. Ezekben a hüvelyekben találhatók a bab nagyságú tarka magok. Egy meleg nyáron, ha kiadós esőzések is vannak, ez a csodafa a 3-3,7 m magasságot is elérheti, és levelei akár 60 cm átmérőjűek is lehetnek. A levelek lehetnek élénkzöld vagy bordópiros színűek attól függően, hogy melyik fajhoz tartoznak.

A ricinus erősen mérgező növény, ezért nem ajánlott olyan kertekbe ültetni, ahol gyerekek játszanak. A ricinusmagban található ricin nevű fehérje mérgező, leveleit nyersen véletlenül sem szabad megkóstolni! Erős hashajtó hatása miatt egyszeri, alkalomszerű hashajtásra célszerű alkalmazni. Gyermekeknek és időseknek azonban nem ajánlott, mert nagyfokú folyadékvesztést is okoz a hashajtáskor. Levelei mellett a magvak a növény legmérgezőbb részei.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. április 7.
Nézettség: 1,594 Kategória: Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Előző cikk: Pitypang vagy gyermekláncfű Következő cikk: Tarackbúza

Forrás:
www.gyogynovenyhatarozo.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: