Nadragulya (++++)


Nadragulya (++++)

A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Bükkösöket és gyertyánosokat kedvelő, évelő növény. Sötétibolyás, harang alakú virágai vannak. Termése augusztusban érik. Elágazó, erős szárú növény, levelei széles lándzsásak, épszélűek, virágtakarója kétkörös. Virágai magánosak, harang alakúak, a párta 25 mm-es barnáslila, belül piszkos sárga, vörösen erezett, rövid, 5 részes, visszahajló szegélyű. Termése cseresznye nagyságú, fényes fekete, lédús bogyó.

A Nadragulyát Belladonnának is hívják, jelentése– jelentése: szép hölgy – a növény onnan kapta, hogy a középkorban a nők a növény termésének levét szemükbe csöppentették, hogy pupillájuk nagyobb legyen, a nagy fekete szemek ugyanis a kor ízlésének megfelelően vonzóbbá tették őket az erősebb nem számára.

 

Erősen mérgező hatású növény! Az édeskés ízű termések fogyasztása súlyos mérgezést okozhat. A nadragulya-kivonatot tartalmazó készítmények csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazhatók.

 

A Nadragulya hatóanyagai: 

A föld feletti részekben tropánalkaloidok, mindenekelőtt hioszciamin, kevés szkopolamin; cseranyagok, kumarinok, flavonoidok. Atropin a szárítás és feldolgozás során keletkezik. A gyökér nem tartalmaz flavonoidokat, ugyanakkor a hioszciamin mellett kuszkhigrin is található benne. A levél- és a gyökérdrog egyaránt tartalmaz mérgező hatású alkaloidkeveréket (hioszciamint, szkopolamint, atropint). A levélben találhatók még flavonoidok, cseranyagok és kumarinok is.

Mérgezés tünetei: Fibrilláció, tachycardia, szédülés, hányinger, homályos látás, egyensúlyvesztés, pupillatágulat, fényérzékenység.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. április 7.
Nézettség: 2,033 Kategória: Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Előző cikk: Kövér porcsin (Portulaca oleracea) Következő cikk: Ördögcérna (++++)

Forrás:
www.gyogynovenyhatarozo.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: