Gyalog bodza (+)


Gyalog bodza (+)

Az ehető bodza, azaz a fekete bodza akár 3 – 10 m magasra megnövő bokor, vagy fa, bár a fa méretet csak a legjobb termőhelyeken éri el. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok szétosztva az egész bokron megtalálhatók, a termések lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi része ennek is mérgező. 

A mérgező gyalogbodza ezzel szemben nem fásszárú, hanem lágyszárú, sokkal kisebb növény. Az ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el és a portokok pirosak, a növény termése is felfelé áll. Az ehető bodza virágában nincs piros szín, csak fehér és sárga.


Ehető sárga virágú bodza                                                                    Mérgező pirosas virágú bodza

Ehető, lefelé lógó bodza bogyó                                                        Mérgező, felfelé álló Gyaogbodza bogyó

 

Mérgező: minden része

Hatóanyag: szambunigrin.

Hatására hányinger lép fel, különösen gyermekeknél. Nagyobb adagban erős gyomorpanaszokat okozhat. Melegítésre a hatóanyag elbomlik.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. április 8.
Nézettség: 2,726 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Gilisztaűző varádics Következő cikk: Gyilkos csomorika (++++)

Forrás:
levendulamagazin.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: