Mák (+++)


Mák (+++)

A mák (Papaver somniferum) klasszikus, termesztett gyógy- és egyben mérgező növényeink egyike. Szára sima (ritkán szőrös), általában 60-80 cm-re nő. Alsó levelei oválisak, a felsők azonban levélnyél nélküliek (ülők), alakjuk tojásdad. Nagy, jellegzetes virágai vannak, melyek színe a fajtától függően a fehértől a liláig változhat. Virágzáskor két csészelevelük lehullik. A nagy virágban sok, szürkés porzót láthatunk. Nagy toktermése van, mely éretlen állapotban tejnedvet tartalmaz, illetve nagyszámú szürke-kékesfekete-fekete magot érlel.

A növény hosszú ideje kapcsolódik az emberiség történetéhez, gyógyászati alkalmazásának lehetőségét sumér, egyiptomi és arab feljegyzések igazolják. Linné a növényt "álomhozónak" jellemzi és így is nevezi el. A zöld, éretlen máktokból kifolyó, megszáradó és besűrűsödő tejnedv a nyers ópium. Ebben átlagosan l5% morfint, 5% narkotint, 1% kodeint, 1% papaverint, 0,5% tebaint mutattak ki, melyeket még további alkaloidok jelenléte egészít ki. A morfin volt egyébként az első növényi eredetű alkaloid, melyet tiszta formában izolált 1803-ban a német Sertumer. A mák érett magjait azonban - minthogy még nyomokban sem tartalmaznak ilyen vegyületeket - veszély nélkül fogyaszthatjuk, a magok jelentős mennyiségű fehérjét (20-25%) és zsíros olajat (40-50%) tartalmaznak.

Mérgező: a növény minden része.

Hatóanyagok: morfin,kodein,papaverin,tebain.

Hatás: kezdetben eufória, kipirult bőr, mozgáskényszer. Jellemző az „orrviszketés”. A száj száraz, szomjúság jelentkezik. Súlyosabb esetben fáradtság, kábultság, aluszékonyság, a vérnyomás és a pulzusszám csökken, a pupilla összeszűkül, végül eszméletlenség kóma alakul ki. A testhőmérséklet süllyed, a bőr verejtékes. A halál légzésbénulás következtében áll be.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. április 7.
Nézettség: 1,119 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Májgomba Következő cikk: Mezei Szegfűgomba

Forrás:
www.egeszsegtukor.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: