Fehérmályva


Fehérmályva

Őszi növény a Fehérmályva amit ha szerencsénk van még enyhe teleken is megtalálunk. Orvosi Zilizt már 5000 éves óegyiptomi papirusz is köhögés elleni szerként említi.

A ziliz az a gyógynövény, amit soha nem szabad főzni, de még csak forrázni sem, sajátos nyákanyag tartalma miatt. Elészítése: 8 órán át hideg vízben áztassuk, 2 kávéskanál zilizgyökeret (levelet, vagy virágot), majd szűrjük át és melegítsük langyosra. Leghatékonyabb a levél, a virág és a gyökér egyenlő arányú keveréke. Ha egy teakeverékben ziliz is van, akkor úgy készítsük el a kivonatot, hogy a fenti módon elkészített italt hozzáadjuk a többi alkotóból forrázott meleg italhoz. Nemcsak köhögés, szamárköhögés, hanem asztma esetén is sikerrel adható a ziliztea és –teakeverék.

Teakeverék: kakukkfű, apróbojtorján, diólevél, bodzavirág, cickafark, zsurló, borsmenta, izlandi zuzmó egyenlő mennyiségben. 1 púpozott evőkanálnyit a keverékbõl 2 dl vízzel leforrázzunk, 10 percig állni hagyjuk, majd hozzá öntjük a 8 órán át áztatott zilizgyökeret és levelet. A 4 dl folyadékot napközben isszuk meg.

A gyökér és levélteák a légutak heveny gyulladásaiban, rekedtségben, hörg- és légcsőhurutban adható.

Zilizszirup: 1 kávéskanálnyi gyökérdrogot 3 óra hosszat 1 dl vízben áztatunk szobahőmérsékleten, szűrjük, egy decire kiegészítjük és 60 g mézet adunk hozzá. Felnőtteknek 2 óránként egy evőkanálnyi, gyermekeknek óránként 1 kávéskanálnyi az adag. Csak 24 óráig tartható el romlás nélkül. Idült hörghurutban társítható a hideg ziliz kivonat édesköménnyel, kert kakukkfűvel vagy kankalinnal és kék iringóval.

            


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2013. április 4.
Nézettség: 1,194 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Fagyöngy

Forrás:
www.eletteregyesulet.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: