Homoktövis


Homoktövis

Díszcserje, kertekben, parkokban is megtalálható. A bogyók sok C-vitamint, A- és P-vitamint tartalmaznak, összehúzó hatásúak. Nagyra értékelhetõ magjának olaja, amely 12 % zsírosolajat, 40 % olajsavat, 20% izolinolsavat, 15 % linolénsavat, 10 % palmitin és sztearinsavat tartalmaz.

Emiatt érrendszeri betegségeknél, rosszindulatú daganatoknál, méhnyak eróziónál, nyombélgyulladásnál, gyomorfekélynél, légcsõhurutnál, bõrpanaszoknál segít. Ehetõ nyersen, vagy fõzve, szörpként, mártásként, savanyúságként, lekvárként. A nyers kipréselt lé és méz 4:1 arányú keveréke hûtõben sokáig megõrzi értékét.

Lekvár és szörp készítésénél vigyázzunk, fém eszközöket ne használjunk.

Napi 1 evõkanálnyi (mûanyag!) gyümölcslé erõsíti és védi a szervezetet, sõt az öregedést is gátolja. Jó a számítógéppel dolgozóknak, a röntgen- és egyéb sugárzásnak kitett embereknek.

Tilos hasnyálmirigy és epehólyag gyulladásnál szedni. A kúra alatt tilos a dohányzás, az alkoholfogyasztás, jelentõsen csökkentendõ a kávé, a cukor, fehérjék, zsírok fogyasztása. Néhány hét után kifejezetten javul a közérzet, megnõ az életkedv, tökéletesedik az immunrendszer mûködése. Az éretlen gyümölccsel vérhast, hasmenést, nehezen csillapítható vérzést kezelnek. A levelébõl készült tea magas vérnyomás ellen jó. Olaja bioboltokban kapható.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. november 29. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,624 Kategória: Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Előző cikk: Hóbogyó (+) Következő cikk: Ibolya


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: