Zöldborsó


Zöldborsó

A Közel-Keleten végzett ásatások kimutatták, hogy a borsó egyike az emberiség ősrégi kultúrnövényeinek. A Jarmóból (Zagrosz-hegység) előkerült növényi maradványok között a mezei borsó elszenesedett magvát is megtalálták. A jarmói leletek azt bizonyítják, hogy a borsó termesztésbe vétele minden bizonnyal a Kelet-Kurdisztán hegyes-völgyes vidékein történt és innen terjedt el a neolitikus hullám nyugati irányú vándorlásával i.e. 7000 és 6000 között.

Érdekesség

A csicseriborsó (Cicer arietinum L.) csak távoli rokona a közönséges borsónak. Indiában elsőrendű fontosságú néptáplálkozási cikk, nálunk nem terjedt el. Magját megpörkölve kávépótlóként használják.

Jellemzés

Az igazán zsenge borsó íze édeskés, kevéssé keserű, színe élénk zöld.

Fajtái

A borsónak is több mint 250 fajtája létezik. Ezek közül a három legfontosabb: Mangetout, melyet egészben, hüvelyestől fogyasztunk. Zsenge borsó, mely egy törpe fajta és végül a cukorborsó, mely mint azt neve is sejteti a legédesebbet valamennyi közül.

Energitartalom

81 kcal, 332 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A kora nyári idény a zöldborsó igazi szezonja. Válasszuk az élénk zöld, "ropogós" hüvelyű, friss, hibátlan példányokat.

Eltarthatóság, tárolás

Sajnos a zöldborsó is azon zöldségek közé tartozik, melyek igen rövid ideig tarthatóak el. Ha mégsem tudjuk elkerülni a tárolást, akkor pár napig héjában, hűtőszekrényben eláll, de jól fagyasztható is - természetesen ekkor már pucolva érdemes elrakni!

Előkészítés

A mangetout és a cukorborsó nem igényelnek pucolást, ezeknek elegendő pusztán a végét levágni. Az összes többi fajtánál a hüvelyeket felpattintjuk és a hüvelykujjunkkal kiszedjük a szemeket, melyeket ezek után érdemes hideg vízzel átöblíteni.

Elkészítés, felhasználás

A zöldborsó puhára főzése, bár egyszerűnek tűnik, mégis nagy figyelmet igénylő feladat. A borsó kedvezőtlen tulajdonságai közé tartozik ugyanis, hogy egy ideig puhulnak a szemek, majd elkezdenek keményedni. Ennek megelőzésének egyik módja, ha lobogó vízben egy szál mentával főzzük puhára a szemeket.

Vitaminok, ásványok

A zöldborsó fontos helyet foglal el a korszerű táplálkozásban. Jelentős cukor- és fehérjetartalma mellett értékét főleg az A-, B1- és C-vitamin, valamint foszfor-, vas-, kálium- és magnéziumtartalma adja.

Élettani hatások

Nagyon kevés az olyan zöldségféle, amelyben több a magnézium mint a kalcium. A magnézium minden puha szövetben jelen van, a csontok és az izmok szempontjából is fontos. Ez az előfordulási arány pedig lehetővé teszi, a kalcium felszívódását, megtartását a csontokban és az izmokban. A magnézium meggátolja a kalcium kioldódását a csontokból.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,671 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: