Petrezselyem


Petrezselyem

A Földközi-tenger mellékéről származik. Vad alakja még ma is megtalálható Kis-Ázsia tengerparti részén, Spanyolországban, Görögországban és Algériában. Források mentén, kavicsos, köves területeken terem. Európában a rómaiak és a görögök már termesztették. Gyökér- és levélpetrezselyemnek Kelet- és Közép-Európában, levélpetrezselyemnek Nyugat-Európában és a világ többi részén termesztik. A forgalomban levő gyökérpetrezselyem-fajtáink német származásúak.

Érdekesség

Ha nagyobb adagban alkalmazzák, a magas illóolaj tartalom miatt, mely enyhe központi idegrendszeri izgalmat válthat ki, később kábító hatás figyelhető meg.

Jellemzés

Jellegzetes illatú zöldség, íze édeskés, enyhén csípős, friss.

Fajtái

A petrezselyemnek több száz fajtáját termesztik világszerte, ezek közül a legfontosabbak: korai cukor, félhosszú, hosszú, mohafodrozatú.

Energitartalom

29 kcal, 122 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Vásároljuk a tömör és egyenletes példányokat. Legyen rajtuk a zöldje is, így rögtön egy remek és széleskörűen használható fűszerhez is jutunk.

Eltarthatóság, tárolás

Ideális tárolási hőmérséklete 0°C, tehát javasolt hűtőben tárolni. Így mintegy két hétig eláll.

Előkészítés

A fehérrépa megtisztítása sem tartozik a legkönnyebb feladatok közé. Ha egyenletes a felülete, akkor próbálkozhatunk krumplipucoló kés használatával, amennyiben ez nem vezetne célra, akkor nem marad más, mint egy éles kés.

Elkészítés, felhasználás

Kitűnően felhasználható levesekbe, vagy párolva köretekbe és nem utolsó sorban pépesítve, így különböző mártások jótékony alkotója lehet.

Vitaminok, ásványok

Gyökere igen gazdag ásványi sókban, foszfor, vas, kálium tartalma magas. Vitamintartalma azonban sajnos alacsony, de energiatartalma is csekély, ily módon kitűnő kiegészítője, nyersanyaga lehet a diétás étkezésnek.

Élettani hatások

A petrezselyem gyökerét és herbáját is általában vizelethajtásra használják, mely segít megelőzni a különböző kövek kialakulását a vesében.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,354 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: