Cukkini


Cukkini

Közép-Amerikában őshonos, ahol termesztése a Kolumbusz előtti időktől napjainkig folyamatos. A cukkíni termesztése jelenleg már Dél-Európában is elterjedt. A courget napjainkban hódít egyre nagyobb teret a hűvösebb éghajlatú észak-európai országokban, így Angliában, Németországban és Hollandiában is.

Érdekesség

A cukkíni nem más, mint éretlen tök!

Jellemzés

A növény termésének héja a világoszöldtől az erőteljes sötétzöld árnyalatig terjed, de lehet sárga, vagy sárga csíkos is. Íze finom tökíz, néha mogyoróra emlékeztető jegyekkel, de nem túl tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható.

Fajtái

Megkülönböztetünk cukkínit, sárga cukkínit és olasz cukkínit, mely egy nagyon hosszú és vékony fajta.

Energitartalom

32 kcal, 131 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Vásárláskor csak a kemény példányokat válasszuk, amelyek ellenállnak a nyomásnak. A héjuk legyen élénk, hibátlan.

Eltarthatóság, tárolás

Aránylag hosszan eláll, öt napig hűtőszekrény alsó rekeszeiben, lazán papírba csomagolva eltartható, de érdemes frissen, közvetlenül a vásárlás után elkészíteni.

Előkészítés

A kisebb, zsenge cukkínit héjával együtt, míg a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk. Ugyanígy a zsenge termés magjai fogyaszthatók, míg az érettebbekét érdemes eltávolítani, mert könnyen megkeseríthetik az ételt.

Elkészítés, felhasználás

A cukkíni nagyon sokoldalú zöldség. Az ételkészítés során egyaránt alkalmas levesek, köretek, főzelékek, töltött és rakott ételek elkészítéséhez, de akár nyersen salátákhoz, zöldséglevekhez is felhasználhatjuk, de savanyíthatjuk is. A zsenge terméseket célszerű salátákba felhasználni, míg a nagyobbak levesnek, köretnek alkalmasak. Köretként elsősorban főzve vagy párolva készíthetjük el.

Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl puhára!

Vitaminok, ásványok

Nem emelhetünk ki egyetlen vitamint vagy ásványi anyagot sem, amelyből jelentősebb mennyiséget tartalmazna.

Élettani hatások

Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrában bátran ajánlható, illetve megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben beilleszthető.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2009. október 10. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,689 Kategória: » Zöldségfélék


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: