Hungarikumok

 

Izsáki tarsolylemez


Izsáki tarsolylemez

Lelőhely:

Bács-Kiskun megye. Izsák-Balázspuszta, a solti műút északi oldalán.

Meglelése:

1974. május 18-án szőlőkarók cseréjekor egy honfoglalási sírt bolygattak meg. A munkások a sírt teljesen szétrombolták. Három nittszeg a lemez jobb alsó darabjával együtt a megtaláláskor elveszett. A megtalálók okozta sérülésektől behorpadt, felülete megrepedezett.

Anyaga:

Ezüst előlap, vörösréz hátlap.

Műhelymunka:

Peremét eredetileg felül 5, körben 16 félgömbfejű ezüst nittszeggel keretezték. Hátlapja egyenetlenül kalapált. A függesztő szíj veretét kéregöntéssel készítették.

Tatárlaki
Fotó: Hapák József, adatok: A honfoglaló magyarság, 1996 Magyar Nemzeti Múzeum
koktel
Fotó: Hapák József

 

Képi világ:

Felső széle egyenes, oldala alul ívelten kiszélesedik, alja kerekített. A hátlap széle hiányos és repedezett. Az egyik legpuritánabb tarsolylemez. A veret szív alakú felső részének kettős spirál mintája és az alsó részen félkörívesen bemélyedő díszítés emberarcra emlékeztet. Felül és két oldalt csepp alakú rügyecskék bontják meg a perem ívét. A tarsoly függesztő szíját ékesíthették vele. A honfoglalás kori leletek között meglehetősen ritka emberábrázolásos veret szinte pontosan azonos párhuzamát Tuzsérról és Karosról is ismerjük. A szíjvég a jól ismert tarsolyrekonstrukciók során egyértelműen a tarsoly zárószerkezetéhez tartozott. Legközelebbi párhuzama a bodrogszerdahelyi temetőből került elő. A kisméretű, öntött ezüst csat, a kis szíjvéggel a tarsoly zárószerkezetéhez tartozhatott. Karikája ovális, kopott, deformált. Kis pajzsteste ötszögletű, a csatkarika felőli oldalán téglalap alakú áttörés található. Hátoldalán két nittszeg van. A csatocska a korszak tarsolylemezes sírjaiból rendszeresen előkerülő típus.

Tatárlaki
Fotó: Hapák József, adatok: A honfoglaló magyarság, 1996 Magyar Nemzeti Múzeum

Forrás: www.tarsolyosok.hu


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 2,923 Kategória: Ősmagyar népművészet » Tarsolylemez
Előző cikk: Turkevei tarsolylemez


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: