Hungarikumok

 

Turkevei tarsolylemez


Turkevei tarsolylemez

Lelőhely:

Jász-Nagykun-Szolnok megye. Túrkeve várostól 8-9 km-re lévő Ecsegpuszta, Bokros-halom.

Meglelése:

1938-ban az erdőtelepítést megelőző talajjavítási munkálatok közben az ásott csatornából kikerült gát egy részének elhordása közben Tóth József erdőmérnök talált rá az agyagrögbe ágyazódott ezüst tarsolylemezre. A leletanyag további részei a II. világháború alatt elkallódtak.

Anyaga:

Aranyozott ezüstlemez.

Mérete:

129x110 mm.

Műhelymunka:

Technikai kivitele és mintázata sokban emlékeztet a szolnok-strázsahalmi leletre. A hátteret is mélyebbre kalapálták, majd a levelek gerincét hátulról még erőteljesebben kidomborítottak. Ott erősen kiemelkedő levélminták, itt ékkőberakások jelölték a bonyolult növényi kompozíció csomópontjait. A levelek felületét vonalkákkal kitöltött, a levél alakjához idomuló sávokkal tagolták, a kisebb levelek erezetét poncoló vassal alakították ki, végüket nagyobb, beütött ponttal zárták le. A bemélyített hátteret dúsan aranyozták. A lemezt a lapos felületű peremsávban átütött 20 rozettás fejű ezüst nittszeggel erősítették a hátlaphoz.

Tatárlaki
Fotó: Hapák József, adatok: A honfoglaló magyarság, 1996 Magyar Nemzeti Múzeum

Képi világ:

A kihullott ékkövek helyét ma már csak a középpontban és a négy saroknál elhelyezett foglalatok jelzik. A középső foglalatot sima felületű peremsáv övezi. Ez az elrendezés is az ősi típusú, veretekkel díszített fedelű tarsolyok szerkesztési elvét őrzi. A dúsan burjánzó, a felületet szinte teljesen kitöltő palmetta levélcsokrok a saroknál elhelyezett ékkövektől és az oldalak közepéről indulnak, s középső leveleik a középpontban ülő ékkő felé irányulnak. A legközelebbi párhuzamai a kiskunfélegyházi és tarcali lemezek.

Használat:

A lemez középső vízszintes tengelyében kettétörött, egyik sarkánál a széléből hiányzik egy darab. A szegecseiből mára 14 mardt meg.

tarsolylemez
Nyers Csaba: Bevezetés a gabonakonyhába
 
Az 1927-ben készült Jász-Nagykun-Szolnok vármegye térképrészletén megtalálható a tarsoly lelőhelye.
 

Forrás: www.tarsolyosok.hu


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 3,732 Kategória: Ősmagyar népművészet » Tarsolylemez
Előző cikk: Tiszabezdédi tarsolylemez Következő cikk: Izsáki tarsolylemez


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: