Hungarikumok

 

Bárándi tarsolylemez


Bárándi tarsolylemez

Lelőhely:

Meglelésének valódi helye és körülménye nem ismeretes. Az újbóli előkerülésére, a Hajdú-Bihar megyei Báránd község egy magántulajdonú területén került sor.

Meglelése:

Egy régi épület bontásakor bukkantak rá, feltehetőleg 1998 környékén. E meglehetősen ritka leletet a ház örökösei, padlásuk egyik gerendájának zugában elrejtve, sárba tapasztva találták egy fél pár kengyel társaságában. Az állítólagos szépapának mindenesetre alapos oka lehetett e páratlan kincs titokban tartására.

Anyaga:

Az előlap aranyozott ezüst.

Műhelymunka:

Poncolt és vésett palmetta mintákat alkalmaztak. A vonalakat vésővel és a poncolóvas sűrű beütögetésével alakították ki. A levelek egyik, vagy mindkét szélét egyenletesen vonalkázott sávval zárták le, hasonlóan kialakított vonalkázott íves sávok törik meg a burjánzó indaszár felületét is. A visszakanyarodó levélcsúcsokat és az erezet vonalait kerek beütött ponttal fejezik be. Az előlapot a hátlaphoz 15 szegeccsel rögzítették. A domború mintát a művész a háttér dús aranyozásával és visszakalapálásával hangsúlyozta ki.

Képi világ:

E tarsolylemez mintái meglehetősen emlékeztetnek a Karoson és Rakamazon talált darabok ábrázolásaira. Az alulról felfelé törekvő hármaslevelű palmettaindák középen összefonódnak és tekervényeik körbeölelik a középről induló főmotívum leveles magját. Ebben a középső tengelyben található a bimbós, húsos levelekkel ékesített életfa, melynek kiszélesedő teteje koronaszerűen zárja le a kompozíciót. A keretet alkotó ezüstszalag díszítetlen.

Tatárlaki
Az 1918-ban készült Bihar vármegye térképrészletén megtalálható a tarsoly rejtegetésének helyszíne, ami nem azonos az eredeti nyugvóhellyel (Forrás: Az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára)

Forrás: www.tarsolyosok.hu


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 4,746 Kategória: Ősmagyar népművészet » Tarsolylemez
Előző cikk: Banai tarsolylemez Következő cikk: Bodrogvécsi tarsolylemez


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: