Hungarikumok

 

Ütőgardon


Ütőgardon

Nem tudjuk, hogy az ütőgardon milyen úton került a csángók és a csíki székelyek kezébe. A gardon név feltehetően az olasz "bordone" szóból származik, amely az egy hangon kísérő húrokat jelölte.

Testét egy darab jávorfából vagy fűzfából vájták ki. Előfordult, hogy csellót alakítottak át gardonná, ezt kávás gardonnak hívták. A tetőt és a hátat összekötő "lelket" kivették a hangszerből, és húrlábát egyenesre faragták, hogy minden húrt egyszerre lehessen megütni. A furaton keresztül a húrtartóhoz ékelt, hüvelykujj vastag farúd megakadályozta a húrláb játék közben való elmozdulását. A fapálcát fémdróttal rögzítették a húrtartóhoz. Régen három juhbélből sodort húrt feszítettek a gardonra, de használatos volt a négyhúros változat is. A játékos a hangszert bőrszíjjal vagy kötéllel a nyakába akasztotta, és úgy játszott rajta. Jobb kezével a 30 cm hosszú, kalapácsnyél vastagságú ütőt, a "gardonpálcát" kezelte, míg bal keze mutató- és hüvelykujjával a legszélső húrba csípett, majd visszacsaptatta a fogólaphoz. Az ütés és a visszacsapódó húr hangjának váltakozása különösen alkalmassá tette a hangszert táncok ritmuskíséretéhez. A gardont csak hegedű kíséretéhez használták.

A kéttagú együttes rendszerint egy családból alakult. A férj hegedült, a feleség ütőgardonozott. A bukovinai székelyeknél előfordult, hogy a hegedű és gardon mellett "szélenfúvó" furulyát is alkalmaztak.


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. szeptember 16. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 3,741 Kategória: Népi hangszerek, zene » Chordofonok
Előző cikk: Tekerőlant


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: