Hungarikumok

 

Tisza


Tisza

A 962 kilométer hosszan tekergőző Tisza Közép-Európa legnagyobb folyóinak egyike, hazánk területén közel 600 kilométert tesz meg. Forrása a Kárpátok északkeleti részében található; az egymástól félszáz kilométerre eredő Fekete-Tisza és Fehér-Tisza találkozásával születik meg. A Szamos betorkollásával lezáruló felső szakasza hegyvidéki jellegű, középső szakaszát a Maros zárja, az Alsó-Tisza pedig Titelnél ömlik a Dunába.

A Tisza teljes hossza egykoron meghaladta az 1400 kilométert. Szabályzása a reformkorban, 1846-től kezdõdött meg Széchenyi István kezdeményezésére, Vásárhelyi Pá1 tervei alapján. A híresen szeszélyes folyót, amely hol méltóságteljesen kanyargott, hol pedig tõrt előre medrében, gigászi munka arán sikerült megzabolázni.

A Tisza élõvilága igencsak változatos. A tiszafüredi madárrezervátum területén mintegy 200 madárfaj él, az árterek gazdag állat- és növényvilágnak adnak otthont, a horgászok és vadászok számára pedig ezeregy lehetõség kínálkozik. A Tisza "kivirágzása" világszerte egyedülálló természeti jelenség: az iszapból kikelõ, nagyméretű kérészek évenkénti kirajzása feledhetetlen látvány.

Emellett a Tisza mindig is fontos természeti erõforrás volt. Vize malmokat hajtott meg, áruszállítás zajlott a folyón, az ártereket művelés alá vonták, az áradásokat a gazdálkodás szolgálatába állították. Széles körben zajlott a halászat, és jelentõs volt az állattartás, az ártéri erdõk is az itt élõk boldogulását szolgálták. A Tisza folyó szépsége és szeszélyessége sokakat megihletett. Népdalok, mondák, szólások, versek és festmények születtek róla, a magyar irodalomban legfõképpen Petőfi Sándor és Juhász Gyula voltak hű szerelmesei a folyónak. A mai napig népszerűek a Tisza-túrák, évente több ezren ülnek hajóba, hogy bebarangolják a folyó különbözõ szakaszait.

Az 1975-ben átadott Kiskörei Víztároló a folyó szabályozását szolgálja, a 127 km2 kiterjedésű, mesterséges Tisza-tó pedig fontos idegenforgalmi célpont. Horgászok és vitorlázni vágyók, a motoros vízi sportok szerelmesei, a termál- és gyógyfürdõkben enyhülést keresõk, a természet csodáira kíváncsi turisták egyaránt megfordulnak itt. Sokan közülük visszatérõ vendegekké válnak, hiszen miként a mondás is tartja: "Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza."


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. szeptember 9. Szerkesztette: Jámbor Endre
Nézettség: 3,326 Kategória: Magyar táj
Előző cikk: Tihanyi-félsziget


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: