Hungarikumok

 

Balaton (360° panorámás virtuális túra)


Balaton  (360° panorámás virtuális túra)

A Balaton egy tenger nélküli ország örök nosztalgiája a nyilt víztükör iránt. Magyar tengernek hívjuk, pedig át lehet úszni egyik partjáról a másikra. Szeretjük kicsinységében is, népdalok, mondák szólnak róla, mindig változó arcát költők örökítették meg, festők álmodták vászonra.

Valójában a Balaton nem is olyan kicsi, felszíne majd 600 km2, Közép-Európa legnagyobb tava. Földtörténeti szempontból egészen fiatal, hiszen 20-22 ezer évvel ezelõtt alakult ki egy törésvonal mentén, mai méretét pedig mindössze 7-8000 éve nyerte el. Kedves tavunk nagyon sekély, atlagos mélysége 3-5 méter. Legmélyebb pontja a tihanyi kút, de itt is csak 11 méteres. Kis mélységének tudható be, hogy a Balaton ökológiai egyensúlya rendkívül törékeny, még a kisebb vízszintingadozás is pusztító katasztrófává nõhet. Bár szelíd tavacskának látszik, az északi hegyekről váratlanul lezúduló szél óriási viharokat gerjeszthet, méteres hullámokkal, veszedelmes széllökésekkel. A békés, smaragd színű felszín megtévesztő, a Balatont nem szabad félvállról venni.

A tó szépségeire igazából a XIX. században figyeltek fel. Ekkor vált divatossá a fürdõzés, sorra létesültek a ma is kedvelt üdülõhelyek, megindult a rendszeres hajóforgalom, révátkelõket alakítottak ki; a kiépülõ vasúthálózattal a Balaton bekapcsolódott nemcsak a magyar, de a nemzetközi forgalomba is.

Az egyre gyarapodó turista-áradat felfedezte a Balatonpart rejtett értekeit is: a Tihanyi-félsziget ódon településeit, nevezetes apátságát, az északi völgyek bejáratát õrzõ várakat, a Balaton-felvidék hangulatos népi építészetét. Vádelem alá kerültek a természet ritka kincsei, a badacsonyi bazaltorgonak, a tapolcai tavasbarlang, Szigliget, Szent-György-hegy, Csobánc és Gulács tanúhegye, a tihanyi levendulás. A Zala folyó hordalékával folyamatosan töltõdõ Kis-Balaton mocsaras nádasát madár-rezervátummá nyilvánították. A fürdésbe, kirándulásba belefáredt utazó pedig a vulkáni lejtõkön termett, páratlan zamatú badacsonyi, tihanyi, csopaki borok kóstolgatásával pihenhette ki magát.

Mindannyian õrzünk egy-egy felejthetetlen képet a Balatonról: a nyári estéken simogató langyos víz, az õszi, ólomszínű víztükör emlékét, egy pohar hűvös bor ízét, a Badacsony kéklõ sziluettjét, a kövek között fickándozó halacskák játékát. És visszatérünk, hogy újra és újra megmerülhessünk a Balaton szívünknek kedves, otthonos szépségében.

 


 


 


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. szeptember 9. Szerkesztette: Jámbor Endre
Nézettség: 4,384 Kategória: Magyar táj
Előző cikk: Aggteleki karszt (360° panorámás virtuális túra) Következő cikk: Fertő tó


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: